Další mezinárodní agentura snížila rating Maďarska

Ratingová agentura Standard and Poor's zařadila Maďarsko do kategorie BB+, tedy nevhodné pro investice. Reaguje tak na přerušená jednání Budapešti s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií o finanční pomoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Standard & Poor's v New Yorku

Budova Standard & Poor's v New Yorku | Zdroj: Reuters

"Rozhovory s MMF a EU se nevyvíjejí příznivě a Maďarsko přitom musí MMF příští rok splatit obrovskou sumu peněz, a jak víme, tak přístup na kapitálové trhy je velice špatný v poslední době," vysvětluje hlavní důvod snížení ratingu analytik ČSOB Jan Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

EKO Madarsko Rating.mp3

Situaci podtrhl nečekaný víkendový odjezd vyjednávačů MMF a EU z Maďarska a předčasné ukončení rozhovorů.

Odůvodnění agentury Standard and Poor's zmiňuje také nevypočitatelnost maďarské hospodářské politiky a možnost ohrožení nezávislosti národní banky.

Maďarsko je už měsíc i u Moody's v kategorii braku s negativním výhledem, tedy o čtyři až pět příček níže než Česká republika. Maďarské ministerstvo hospodářství prohlásilo, že nejde o projev krize státu, ale eurozóny.

Podle Jana Čermáka z ČSOB jsou jedinou možností Maďarska, jak se negativního hodnocení zbavit, pouze další rozhovory o půjčce MMF a náležité kroky vlády, které povedou ke zlepšení hospodářství běžnější cestou, než kterou volila vláda dosud.

Maďarsko například zestátnělo penzijní fondy, což není podle ratingových agentur vhodné.

"Maďarsko se musí pokusit vylepšit nabídkovou stránku ekonomiky jinými než těmito nestandardními opatřeními, které jsou skutečně v dlouhém horizontu diskutabilní," uzavřel Jan Čermák.

Gregor Martin Papucsek, Pavel Cyprich, Markéta Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme