Další obětí finanční krize se stala jedna z největších továren na hračky v Číně

Jedna z největších továren na výrobu hraček v Číně zavírá provozy. Bez práce se tak ocitly tisíce lidí. Zaměstnanci proti rozhodnutí firmy Union Smart protestují a situaci nezklidnila ani přítomnost policejních posil. Čína je největším výrobcem hraček na světě a kvůli poklesu zájmu, zejména ze Spojených států, už ale v letošním roce zkrachovalo na 4 tisíce většinou menších podniků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nebezpečné hračky z Číny

Nebezpečné hračky z Číny | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Na tisíc zaměstnanců podniku ve městě Tung-kuan v jihočínské provincii Kuang-tung už třetí den odmítá opustit prostory továrny a domáhá se vyplacení mezd za poslední dva měsíce. Ve čtvrtek odpoledne se navíc před budovou místní vlády sešlo na 4 a půl tisíce dělníků odmítajících se smířit se ztrátou práce bez jakékoli náhrady.

Společnosti Union Smart, jejímiž zákazníky byly i americké firmy Mattel či Hasbro, hrozí bankrot už od letošního srpna. Společnost také požádala o zastavení obchodování se svými akciemi na hongkongské burze.

Na snížení produkce hraček v Číně se už v loňském roce podepsal skandál se závadnými produkty, roste také cena pracovní síly i materiálu. Další ranou pro toto odvětví je i současná finanční krize.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme