Další opatření proti suchu: stát spustí dotační program na budování závlah

Stát dá na boj se suchem celkem 28 miliard korun. Oznámil to ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Peníze použije na různá opatření do roku 2022. V příštím roce resort spustí nový dotační program na budování závlah.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sucho

Sucho | Foto: flickr.com, Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic

Malé nádrže, závlahy, meze na polích a mokřady - to jsou podle ministra zemědělství Jurečky hlavní opatření, jak udržet v krajině víc vody. V novém dotačním programu resort rozdělí 1,6 miliardy korun.

„Ještě v průběhu měsíce srpna bude poslán do Evropské komise k notifikaci a počítáme s tím, že v roce 2017 by byl tento dotační titul na podporu budování a obnovu závlah zprovozněn,“ vysvětluje náměstek ministra pro vodní hospodářství Aleš Kendík.

Už brzy ale budou moct zájemci nově žádat o peníze na rybníky nad dva hektary. Podle ministra Jurečky budou moct o dotaci požádat zemědělci, fyzické i právnické osoby, a jednotlivé rybářské svazy.

„Bude se to týkat jak nových staveb, tak i těch stávajících, kde se bude realizovat odbahnění, případně oprava například hráze – prostě rekonstrukce takovéhoto vodního díla,“ uvedl ministr zemědělství.

Mapa horké Prahy: na náměstí Republiky se upečete už dopoledne, 'Masaryčka' sálá

Číst článek

Jenže třeba podle Asociace soukromého zemědělství jsou spíš potřeba systémové změny.

„Je to ve změně struktury zemědělské výroby, která je dneska těžce industriální. To je problém toho správného nakládání s půdním fondem jako tím nejlepším zádržným systémem,“ říká tajemník asociace Jaroslav Šebek.

Pomoct udržet vodu v krajině mají taky nové nádrže a přehrady. Teď je v plánu šest vodních děl. Podle některých expertů je ale vodních přehrad v Česku příliš.

Ministerstvo životního prostředí už dřív uvedlo, že plánuje například i dotace na využití dešťové vody.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme