Další pokračování Dieselgate? Německé úřady prověřují automobilku Daimler kvůli emisím

Německé ministerstvo dopravy v pátek potvrdilo, že Spolkový úřad pro motorová vozidla prověřuje automobily společnosti Daimler v souvislosti s obviněními ohledně emisí. Německý list Süddeutsche Zeitung ve středu uvedl, že Daimler čelí obvinění z prodeje více než milionu aut s nadměrnými emisemi v Evropě a Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý.

Stuttgart Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Daimler vyrábí mimo jiných i auta Mercedes-Benz

Automobilka Daimler vyrábí mimo jiných i auta Mercedes-Benz | Zdroj: Reuters

List Süddeutsche Zeitung již ve čtvrtek s odvoláním na vládní zdroje informoval, že německý ministr dopravy Alexander Dobrindt pověřil Spolkový úřad pro motorová vozidla (KBA), aby přezkoumal naftové automobily společnosti Daimler kvůli možné manipulaci s emisemi.

Úřad podle listu prověří naftové modely automobilky Daimler, u kterých existuje podezření na nezákonný software umožňující manipulovat s emisemi při testech. Takový software při testování zapíná systém pro čištění emisí, který je za běžného provozu většinou vypnutý, napsal Süddeutsche Zeitung.

Zástupci Daimleru podle ministerstva na čtvrteční schůzce s vládní komisí uvedli, že automobilka postupuje v souladu se zákonem.

Stuttgartská prokuratura v květnu podnikla v koncernu Daimler razie v souvislosti s vyšetřováním možné manipulace s emisemi naftových aut. Soudní dokument, který byl podkladem pro tyto razie, podle středeční zprávy listu uvádí, že Daimler v Evropě a v USA prodával automobily s nepřípustně vysokými emisemi v období od roku 2008 do roku 2016. „Zjevně se to týká více než milionu vozů," uvedl Süddeutsche Zeitung.

Automobilové emise se dostaly do centra pozornosti v září 2015, kdy německý koncern Volkswagen v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme