Další zásah proti koruně není teď podle šéfa ČNB nutný. Koruna zastavila pád

Guvernér České národní banky Miroslav Singer má za to, že není nutné, aby měnová politika ČNB rychle reagovala na pokles cen ropy nebo potravin. Po jeho vyjádření koruna posílila skoro o 30 haléřů k euru a o zhruba 20 haléřů k dolaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer | Foto: Filip Jandourek

Na stránkách ČNB dnes ve svém blogu guvernér České národní banky Miroslav Singer napsal, že v tuto chvíli není třeba, aby měnová politika centrální banky rychle reagovala na pokles cen ropy nebo potravin.

V posledních týdnech se totiž objevily obavy z deflace a další reakce centrální banky, což vedlo k oslabení koruny. Podle Singera by banka reagovala až na dlouhodobé deflační tlaky, které by mohly způsobit propad domácí poptávky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koruna v podvečer zastavila pád. Měnovou politiku komentoval bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer

"Teprve pokud by došlo k dlouhodobému posílení deflačních tlaků schopných způsobit propad domácí poptávky, obnovení rizik deflačního vývoje české ekonomiky a systematický pokles inflačních očekávání, bylo by třeba zvážit posun hladiny kurzového závazku na slabší úroveň," zopakoval Singer prohlášení bankovní rady v loňském prosinci.

Zřejmě příliš nízko a příliš rychle

„Trh asi začal mít trošku pocit, že pro centrální banku čím slabší kurz, tím lépe, protože omezí riziko, že inflace bude velmi nízká,“ vysvětlil bleskovou reakci trhu na Singerova slova bývalý viceguvernér České národní banky, dnes europoslance za TOP Luděk Niedermayer.

„A mám pocit, že guvernér velmi správně naznačil, že všechno má své meze - a tak velké oslabení kurzu a zejména tak velkým tempem není asi to pravé, a to znamená, že další opatření, které by ČNB chtěla provést proti nízké inflaci, zřejmě nemá na mysli.“

Luděk Niedermayer TOP 09 | Foto: Filip Jandourek

Luděk Niedermayer nesouhlasí s článkem renomovaného amerického listu Wall Street Journal, který včera označil korunu za měnu s letošním nejhorším výkonem.

Česká měna dnes po slovech guvernéra České národní banky Miroslava Singera posílila skoro o 30 haléřů k euru a o zhruba 20 haléřů k dolaru. Zatímco k 17:00 byla na 28,34 Kč/EUR, kolem 18:20 zpevňovala na 28,07 Kč/EUR, k dolaru posílila z 24,05 Kč/USD (v 17:00) na 23,83 Kč/USD (v 18:20).

„To je taková možnost v datové žurnalistice, že kliknete na nějaké tlačítko, ono vám to vyhodí nějakou tabulku a vy z toho děláte dalekosáhlé závěry.“

„V našem případě se prostě setkalo to, že od začátku roku tradeři na trzích začali připisovat větší význam tomu, že centrální banka jen tak svou politiku slabé koruny nezmění. A zároveň došlo k oslabování eura k dolaru,“ řekl Niedermayer.

„A celé se to promítlo do toho, že pokles koruny k dolaru byl velmi významný. Ale myslím, že opravdu vyvozovat, že koruna je špatná měna, je neadekvátní.“

Rychlý propad koruny podle Niedermayera zřejmě centrální bankéře trochu zaskočil a svou rétoriku možná začnou směřovat k tomu, že takový vývoj by nebyl žádoucí.

Koruna dál oslabuje, k euru je nejníže za šest let a k dolaru za devět

Číst článek

Současně však připomněl prohlášení ČNB, že politika slabé koruny bude pokračovat minimálně do roku 2016.

„Stejně tak, že bude pokračovat politika nulových úrokových sazeb. A to samozřejmě velkou podporu kurzu koruny nedává,“ zdůraznil Luděk Niedermayer.

Vývoj kurzu CZK - EUR od roku 2008 do 12. ledna 2015 | Foto: ČTK

Vývoj kurzu CZK - USD od roku 2006 do 12. ledna 2015 | Foto: ČTK

Světové ceny ropy pokračují ve volném pádu

Číst článek

ČTK, Veronika Sedláčková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme