Další země Evropské unie otevírají své pracovní trhy

Portugalsko, Finsko, Španělsko a Řecko jsou státy, které se ode dneška rozhodly otevřít své pracovní trhy občanům z nových členských zemí Evropské unie. K těm patří samozřejmě i Česká republika. Připojí se tak k Velké Británii, Irsku a Švédsku, které tak učinily přesně před dvěma lety. Francie se chystá počínaje dnešním dnem svůj trh práce uvolnit pouze částečně.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

střecha

střecha | Foto: Jan Rosenauer

Týká se to zejména oblastí a profesí, o které není v zemi velký zájem. Ministerstvo práce vydalo seznam zaměstnání, kde je možno se ucházet o práci. Jedná se zejména o pracovní příležitosti ve stavebnictví, zemědělství, veřejných pracích nebo hoteliérství. Až 75 procent společností má v uvedených oborech problém najít zaměstnance.

Odbory reagují na tento krok rozdílně, některé odborové ústředny ho podporují, jiné se obávají, že se v zemi ještě více zvýší nezaměstnanost. V každém případě toto rozhodnutí ukáže, zda bude v budoucnu možno otevřít trh úplně, soudí představitelé odborů.

Řada Čechů už ale v zemích Evropské unie pracuje. Přímo v Bruselu našla dva roky po rozšíření uplatnění asi tisícovka Čechů. K tomuto číslu došli diplomaté na českém zastoupení při Evropské unii, když zjišťovali, kolik lidí našlo práci přímo v unijních institucích nebo v jejich kontextu.

Počet Čechů pracujících přímo v unijních institucích nebo v jejich okolí za dva roky členství rychle narostl. "Nyní už se dá mluvit o novém fenoménu, který v jiné zemi, mezinárodní organizaci nebo práci diplomatické mise České republiky nemá obdoby," uvádí ve své zprávě české zastoupení při Evropské unii.

Podle ověřených informací žije a pracuje v kontextu evropských institucí 644 Čechů, Moravanů a Slezanů. Do tohoto počtu zahrnuje české zastoupení i například 12 zaměstnanců českých médií, kteří v Bruselu dlouhodobě působí. Nicméně je podle diplomatů i tento údaj spodní hranicí, nebere například v úvahu rodinné příslušníky, proto odhadují celkový počet Čechů pracujících v unijních institucích nebo v jejich kontextu na tisícovku.

Jan Šmíd, Vít Pohanka, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme