Daň při koupi nemovitosti má podle vlády nově platit kupující, dosud to bylo naopak

Ten, kdo plánuje koupi bytu nebo domu, bude napříště muset počítat s tím, že kromě kupní ceny zaplatí ve všech případech i daň z tohoto obchodu. Návrh ministerstva financí dnes schválila vláda. Dosud daň hradil prodávající.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nová pravidla by podle ministerstva financí neměla vést k faktickému zdražení nemovitostí, protože prodávající už teď cenu bytu záměrně navyšuje o daň, takže ji stejně platí kupující.

Šéf resortu Miroslav Kalousek (TOP 09) změnu odůvodňuje tím, že zjednoduší administrativní zátěž spojenou s vybíráním této daně.

Výhodnější to prý bude i pro toho, kdo nemovitost kupuje. Bude mít jistotu, že daň je skutečně zaplacená, a že se tudíž nemůže dostat do problémů s daňovým úřadem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se Radiožurnál věnoval v Ozvěnách dne s Ivo Gavlasem z Asociace realitních kanceláří a Jiřím Nekovářem z Komory daňových poradců

„Kupující byl v pozici ručitele za daň a těch případů bylo přece jenom poměrně dost, kdy se stát domáhal daně na ručiteli, u něhož byla nemovitost, čili bylo to z čeho brát,“ připomíná Jiří Nekovář z Komory daňových poradců. Celkově považuje úpravu za bezproblémovou a rozhodně situaci nezhorší.

Proti změně je ale ODS a rozpačitá je i Asociace realitních kanceláří. Podle ní by se nová pravidla zpočátku mohla negativně podepsat na trhu s nemovitostmi.

„Většina kupujících si na koupi bere hypotéku, kupní cena je milion korun a 40 tisíc daň z převodu nemovitostí, ale banka mu maximálně půjčí do nějaké hodnoty z toho milionu korun. Kupující musí mít 40 tisíc navíc oproti dnešní situaci, čili se mu zhorší financování,“ upozornil zástupce asociace Ivo Gavlas.

Podle představ ministerstva financí by už lidé také nově neměli platit dědickou a darovací daň, které se započítají do daně z příjmu. Všechny schválené změny teď posoudí parlament. Platit by mohly od roku 2015.

Martina Spěváčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme