Daň z nemovitosti bude možné od nového roku platit přes SIPO

Hned několik změn nás čeká od nového roku v oblasti daní. Nově budeme moci platit daň z nemovitosti prostřednictvím příkazu SIPO. Zásadní změna možná čeká i realitní trh - bývalou daň z převodu, teď nazývanou daň z nabytí nemovitých věcí, má od dubna roku 2016 platit kupující. Ta nyní činí čtyři procenta z kupní ceny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchlabí, novostavba, byty, dům

Vrchlabí, novostavba, byty, dům | Foto: Michaela Vydrová

Žádné fronty a stres z pozdní úhrady daně z nemovitosti a sankcí. Od ledna příštího roku budou nově téměř čtyři miliony poplatníků daně z nemovitých věcí platit daně jednoduše, a to přes SIPO.

„Je to zejména pro poplatníky, kteří nemají velké množství změn - složenka jim chodí pravidelně a musí si hlídat, aby jim byla doručena. V květnu dojde ke ztržení daně pomocí SIPa,“ říká Jan Koreček, z oddělení majetkových daní a daně silniční z Finanční správy.

Přehrát

00:00 / 00:00

V oblasti daní se očekávají v příštím roce změny. Informuje o nich Barbora Kladivová

Výhodné jsou platby prostřednictvím SIPa i pro Čechy, kteří dlouhodobě žijí v zahraničí nebo často cestují. Novinka ale čeká i na ty, kteří si staví nové nemovitosti.

„Od 1. ledna 2016 je předmětem daně také část stavby, pokud je částečně zkolaudovaná. Tam by měl poplatník podat daňové přiznání,“ vysvětluje Koreček.

Na změny se musí od nového roku připravit i majitelé bytů. Pro ně se změní základní koeficient, a to o dvě desetiny. Podle Petra Koubovského z Komory daňových poradců ale novinka s výši daně výrazně nezahýbe:

„Vemte si, že mluvíme o koeficientu rozdílu 0,2 a mluvíme v zásadě o pár metrech čtverečních. Odmýšlím extra případy typu, kdy se jedná o obrovské bytové jednotky v bytových domech. Ale když to vezmu na případě klasickém, v praxi více frekventovaném, tak konkrétní dopad změny toho koeficientu bude na výslednou daňovou povinnost minimální.“

Změna bude na složence

S tím souhlasí i Kateřina Englamannová z oddělení majetkových daní a daně silniční z Finanční správy. Podle ní tak Češi ze změny strach mít nemusí:

„Tato změna ale poplatníkům nepřidělá starosti, protože správce daně tuto změnu zohlední při vyměření daně z moci úřední. A o tom, o kolik se zvýšila nebo změnila, se poplatník dozví tím, že mu Finanční správa rozešle složenky z daně z nemovitých věcí.“

Ty nejdřív úřad pošle do schránek postupně - tedy nejdřív nejstarším obyvatelům.

Poplatníci v jedné ulici dostanou složenku v rozdílném termínu, takže není třeba se lekat, že jsem neobdržel složenku, obdržím ji možná později. Nejpozději obdrží složenku ti, kteří mají nemovitosti na území více správců daně,“ upřesňuje Englamannová.

Kupec poplatníkem

Zásadní změna od dubna nové roku zřejmě čeká i celý realitní trh - daň z nabytí nemovité věci by měl od příštího roku platit pouze kupec. Počítá s tím návrh novely zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí, který v říjnu schválila vláda.

„Nově ze zákona bude poplatníkem pouze a vždy nabyvatel – kupující. Neexistuje varianta, že by byla dohoda, ani ze zákona, ani jiná, kdyby byl poplatníkem prodávající. Poplatníkem tedy bude nově podle navrhovaného znění vždy nabyvatel,“ upozorňuje Koubovský.

Daň z nabytí nemovitých věcí teď dosahuje čtyř procent z kupní ceny. V praxi tedy při nákupu bytu za jeden milion korun tak lidé na dani státu odvedou 40 tisíc korun. Chystaná změna se ale nelíbí developerům. Podle nich povede ke zdražení nových bytů.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme