Na dani z příjmu loni státu nejvíce odvedla Škoda Auto. Druhé místo žebříčku obsadila Česká spořitelna

Skrze daň z příjmu právnických osob stát loni nejvíce peněz získal opět od společnosti Škoda Auto, a to počtvrté v řadě. Na druhém místě žebříčku, který sestavuje ministerstvo financí, zůstala skupina České spořitelny. Ministerstvo financí sestavuje žebříček jako ocenění podniků, které se nejvíce podílejí na plnění veřejných rozpočtů. Finanční správa o tom ve čtvrtek informovala v tiskové zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo firmy Škoda Auto

Žebříčku ministerstva vévodí Škoda Auto. (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Třetí se stejně jako o rok dříve umístila skupina ČSOB. Na čtvrtém místě skončila Komerční banka, předloni pátá. Páté místo patří automobilce Hyundai.

Žebříček sestavuje ministerstvo na základě výše plateb, které obdrží v průběhu roku na účet daně z příjmů právnických osob. Jsou v něm uvedeny pouze ty firmy, které ke zveřejnění daly souhlas. Pořadí firem na základě zaplacené daně z příjmu ministerstvo sestavuje od roku 2003.

„Síla ekonomiky stojí a padá s kondicí a konkurenceschopností firem. Během jarního vypnutí ekonomiky a souvisejících daňových úlev jsme se přesvědčili, že daňová morálka v České republice je na vysoké úrovni. Nejen kapitáni průmyslu, ale všichni, kdo své daňové povinnosti řádně plní, si zaslouží velké poděkování,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Finanční správa měla pár hodin před vypršením lhůty 97 procent daňových přiznání

Číst článek

Šéfka finanční správy Tatjana Richterová upozornila, že letošní 18. ročník slavnostního vyhlášení největších plátců daně musel být kvůli epidemiologické situaci zrušen a plakety s poděkováním budou společnostem doručeny přepravní službou.

Veřejné rozpočty na dani z příjmu právnických osob loni získaly 182,9 miliardy korun, samotný státní rozpočet pak získal 123,5 miliardy korun. Firemní daně patří mezi takzvané sdílené daně, jejichž výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme