Plánovaná výstavba jaderných bloků má už dva roky zpoždění, upozorňuje Drábová

O financování stavby nových jaderných bloků mělo být jasno už během jara. Ale není. Vláda odložila verdikt na říjen a opět se tak o kousek přiblížila varianta, že nové bloky nebudou stát včas. Co znamenají průtahy s přípravou projektu? Situaci pro Radiožurnál přiblížila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Drábová

Dana Drábová | Foto: Jana Přinosilová | Zdroj: Český rozhlas

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová pro Radiožurnál uvedla, že rozhodnutí o financování výstavby nových jaderných bloků je klíčové, aby se věc posunula vpřed. Je ale neustále odsouváno.

„Úlohou státu je zajistit svým lidem bezpečnost, včetně energetické. Je to však dlouhodobá záležitost a její zajištění je velmi komplikované strategické rozhodnutí zatížené velkou pravděpodobností, že dojde k chybě,“ řekla Drábová.

Skončila odstávka čtvrtého bloku elektrárny Dukovany. Večer proběhne kontrola bloku číslo tři

Číst článek

Dva roky zpoždění

„Pokud se všechno bude vyvíjet v tendencích toho, jak dnešní svět funguje, tak už máme zhruba dva roky zpoždění na to, aby byl blok připraven v roce 2035. Ono je to svým způsobem pochopitelné, protože rozhodovat o investici, která se začne stavět v roce 2025, začne fungovat v roce 2035 a splacena bude někdy okolo roku 2060 nebo ještě později - to jsou záležitosti, které jsou neměřitelné se čtyřletým volebním obdobím,“ dodala.

Přesto by však Dana Drábová uvítala, kdyby se našel politik, který v záležitosti rozhodne. „Ale nikomu se nechce,“ doplnila šéfka úřadu pro jadernou bezpečnost.

Skutečnost, že Česko momentálně vede vláda v demisi, podle ní však vliv na rozhodnutí nemá.

„Myslím, že to má minoritní vliv. Zcela stejně byla tahle záležitost na stole pro vládu s důvěrou, která tady fungovala minulé čtyři roky a fungovala tak špatně. Ale toto se také vládě Bohuslava Sobotky rozhodnout nechtělo,“ uvedla Drábová.

Marie Bastlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme