Daně můžete zaplatit i přes internet, je to jednoduché a bezpečné

Pokud se v poslední den pro podání daňového přiznání chcete vyhnout frontám na finančních úřadech, máte možnost všechno zařídit pohodlně doma přes internet. Není to složité a nepotřebujete ani elektronický podpis.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad, daňové přiznání, daně

Finanční úřad, daňové přiznání, daně | Foto: Filip Jandourek

„Já hodně využívám elektronické technologie, takže jsem si vyplnila loni i letos daňové přiznání přes internet. Nemám ráda řady, fronty a stres, takže si to radši udělám z klidu domova,“ oceňuje kouzlo internetového vyplňování formulářů paní Darja z Prahy.

Nepotřebujete k tomu žádný speciální program, žádnou úpravu počítače, žádná přístupová práva. Stačí mít počítač, který je připojen k internetu, a skenner, na kterém naskenujete potřebné doklady, které k přiznání obvykle přikládáte. Elektronické podávání daňového přiznání doporučuje i mluvčí generálního finančního ředitelství Petra Homolová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak zaplatit daně přes internet, radí Jitka Hanžlová

„Pro všechny je důležitá informace, že lze opravdu jednoduše vyplnit a podat daňové přiznání na adrese www.daneelektronicky.cz. To je takzvaný daňový portál.“

Nemusíte se bát, že formulář vyplníte špatně. Případné chyby totiž chytrý program opraví a upozorní vás na ně. Je to jednoduché a bezpečné.

„Správnost formuláře a vyplněné daně včetně garance přenosu dat skutečně garantuje finanční správa. Je to chytrý program, který obsahuje automatické nápovědy, součty a kontroly,“ zdůrazňuje Petra Homolová.

Takže nemusíte vlastně ani nic počítat. Mnoho lidí si myslí, že k odeslání daňového přiznání přes internet je potřeba mít ověřený elektronický podpis. Tak to ale není. Daňové přiznání může po síti vyplnit každý.

„Můžete ho poslat elektronicky a to i bez zaručeného elektronického podpisu. V takovém případě je jen nutné vytisknout takzvaný e-tiskopis. To jsou dvě stránky formátu A4, kde jsou zhuštěné informace z daňového přiznání, toto se rukou podepíše a stačí to do pěti dnů doručit na finanční úřad nebo územní pracoviště,“ potvrzuje Petra Homolová.

Druhý duben je posledním dnem pro podání daňového přiznání za rok 2012

Číst článek

Přitom je důležité, že jako termín odevzdání daňového přiznání se bere ten okamžik, kdy jste formulář odeslali ze svého počítače.

„Původní lhůta je zachována, to znamená, že bylo doručeno okamžikem doručení elektronického podání. Výhodou je, že navíc doručenku dostáváte elektronicky okamžitě zpátky, takže máte jistotu, že bylo doručeno,“ vysvětluje mluvčí generálního finančního ředitelství.

Můžete tak klidně odevzdat daňové přiznání v úterý dvě minuty před půlnocí a ještě pohodlně stihnete termín. Jiné je to ale s placením daně. I když i tu můžete zaplatit prostřednictvím internetu, pokud používáte internetové bankovnictví.

Daň musí být zaplacená také v úterý druhého dubna. Je to stejný termín, ve kterém se musí nejpozději odevzdat daňové přiznání. Jenže za okamžik zaplacení se považuje datum, kdy byly peníze připsány na účet finančního úřadu.

Převod peněz obvykle trvá dva dny. Nicméně úroky z prodlení začíná finanční úřad počítat až pět pracovních dní po uplynutí konečné lhůty. Takže to mohou stihnout i největší opozdilci.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme