Daně se kvůli povodním zvyšovat nebudou, škody pokryje rozpočet

Vláda chce financovat odstranění povodňových škod ze státního rozpočtu. S penězi na obnovu povodní postižených území bude podle premiéra Petra Nečase muset počítat i rozpočet na příští a ještě i další rok. Žádnou povodňovou daň jako po povodních před třemi lety vláda zavádět nechce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas | Zdroj: ČTK

„Vláda dlouhodobě hospodaří s finančními prostředky zodpovědně a hospodárně, a proto má k dispozici prostředky, které dáme na podporu těchto území. Uděláme všechno proto, aby se tam obnovil život, aby se obnovila infrastruktura, aby tam lidé opět mohli žít. To uděláme bez zvýšení schodku, bez zvýšení daní,“ řekl premiér.

Škody po povodních zatím nejsou vyčíslené, půjde ale o miliardy. Vláda už na začátku povodní vyčlenila čtyři miliardy korun ze státního rozpočtu a další 1,3 miliardy ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak chce premiér Nečas řešit škody po povodních zaznamenal reportér Pavel Novák

Mohli bychom dostat i pomoc z Evropského fondu solidarity. To v případě, že škody přesáhnou 22 miliard korun. Premiér nevylučuje, že si o peníze z Bruselu řekneme.

„Samozřejmě budeme o těchto částkách jednat, na druhou stranu to jsou peníze, které sem poputují po nějaké delší době. Spoléhat se musíme především na své vlastní zdroje,“ míní Nečas.

Lidem i firmám postiženým povodní navíc stát odpustí daň z příjmu za letošní rok do výše škody, kterou utrpěli. Budou ji ale muset doložit znaleckým posudkem.

Pavel Novák, Igor Maňour, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme