Kovářová: Progresivní zdanění je krizové řešení. Bylo by dobré, kdyby ho ODS alespoň zvážila

Stát by podle nové studie mohl vybrat na daních o 30 až 60 miliard korun více, pokud by upravil současnou daňovou politiku. Podle výpočtů ekonomického institutu IDEA a organizace PAQ Research by změny nedopadly na lidi s nízkými příjmy a střední třída by změnu nepocítila. Experti do studie zahrnuli i návrhy hnutí STAN a TOP 09, kteří chtějí základní sazbu zvýšit na 17 procent, usilují o progresi velmi vysokých příjmů nebo zvýšení slevy na dani.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání vlády ČR

Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka však progrese v českém daňovém systému už zavedená je (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Stát v Česku celkově vybírá méně daní, než je běžné v Evropské unii, ale i v jiných postkomunistických zemích,“ popisuje ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Martina Mašková

„Daně z příjmů mají malou progresi, tedy že nízko- a vysokopříjmoví lidé odvádějí státu skoro stejně, zatímco standardně státy vybírají více od bohatších.“

„V mezinárodním srovnání u nás také mnohem méně platí živnostníci v porovnání se zaměstnanci. A nízké zdanění u nás mají i nemovitosti a další majetek nebo například alkohol,“ vysvětluje Klímová.

Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka však progrese v českém daňovém systému už zavedená je.

„Existuje druhá zvýšená sazba pro lidi s nadprůměrnými příjmy, navíc máme progresi i díky odečitatelným položkám. Problém u této základní odečitatelné položky je ten, že je samozřejmě stanovená fixní sazbou, tudíž v průběhu let, jak roste inflace, relativní váha odečitatelné položky klesá,“ říká Skopeček.

Tři stupně místo dvou

Hnutí STAN společně s TOP 09 však navrhují tři daňová pásma: do příjmu 80 tisíc 17procentní zdanění, do příjmu 160 tisíc 21procentní a nad 160 tisíc 31procentní daň.

Změna by tak neměla postihnout nízkopříjmové osoby. Zároveň strany navrhují zvýšení odečitatelné položky, což by mělo také pomoci významným způsobem navýšit státní příjmy.

„ODS sice slibovala, že nebude zvyšovat daně, to ale bylo v době jiné hospodářské situace. Ta se teď výrazně změnila. Možná by tedy bylo dobré, kdyby ODS zvážila, že jde o krizové řešení, a ne o nedodržení slibu. Máme společný cíl, kterým je konsolidace veřejných financí,“ říká místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN).

Skopeček však upozorňuje, že veřejné finance lze konsolidovat i pomocí úspor: „Problém veřejných financí není ani zdaleka v tom, že bychom vybírali v ČR nízké daně. Máme dlouhodobě vyšší zdanění, než je průměr OECD. To, že evropské země mají vyšší zdanění, je dáno historicky, protože se tam více přerozděluje.“

Státu vypadlo 150 miliard příjmů z daní. Studie ukazuje, jak by je mohl vybrat zpátky

Číst článek

„My ale přece nemůžeme zvyšovat daně na úroveň Německa nebo Rakouska, které nabízejí podnikatelům a lidem mnohem kvalitnější veřejné statky a služby a stabilnější a ziskovější podnikatelské prostředí,“ dodává.

Podle Kovářové je daň z příjmu pouze součástí celého balíčku úspor, který obsahuje úspory státu a centrálních orgánů nebo redukce dotací.

V druhé řadě se pak balíček zaměřuje na zvýšení nepřímých daní, jako je daň z hazardu, případně spotřební daň. Teprve poté by mělo přijít na řadu zdanění příjmů právnických a fyzických osob.

„Myslím si, že panu Skopečkovi jako ekonomovi musí být jasné, že úspory se mohou pohybovat maximálně okolo 30 až 40 miliard, zatímco my potřebujeme snížit strukturální deficit ve výši 250 miliard, tudíž potřebujeme uspořit zhruba 150 miliard,“ vysvětluje Kovářová.

Dodává, že pokud chceme zachovat sociální stát s jeho veřejnými službami, jako je zdravotnictví, školství nebo veřejná doprava, je nutné najít opatření, kterými stát získá 150 miliard korun.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Martina Mašková.

Martina Mašková, arych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme