Křetínského skupina EPH koupí podíl slovinských státních drah až za 100 milionů eur

Slovinské státní dráhy Slovenske železnice (SŽ) prodají 49 procent své nákladní divize skupině Energetický a průmyslový holding (EPH) českého miliardáře Daniela Křetínského. Informoval o tom v úterý server Zdopravy.cz. Zprávu o čtvrtečním rozhodnutí dozorčí rady SŽ nejprve přinesla slovinská média. O ceně transakce, kterou musí ještě schválit holdingová společnost Slovenski Državni Holding, se ale nezmiňují.

Lublaň/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Křetínský

Většinovým vlastníkem holdingu EPH se stal v roce 2017 Křetínský. | Foto: Ladislav Němec / MAFRA | Zdroj: Profimedia

Podle serveru Railway Gazette se cena transakce neoficiálně odhaduje na 60 až 100 milionů eur (až 2,7 miliardy Kč). Detaily dohody budou teprve zveřejněny. Transakce má být dokončena do půl roku. EPH bude podle svého mluvčího Daniela Častvaje věc komentovat „až po případném uzavření transakce“, napsal server Zdopravy.cz.

‚Česká sfinga‘ Křetínský vydělal na akciích Royal Mail už 2,7 miliardy korun, informují britská média

Číst článek

Slovinská železniční společnost hledá strategického partnera pro svou nákladní divizi SŽ-Tovorni promet od roku 2017. Ředitel slovinských železnic Dušan Mes několikrát zopakoval, že cílem partnerství má být vytvoření přední logistické společnosti v jihovýchodní Evropě, která bude konkurenceschopná nejen ve Slovinsku, ale také v severní Itálii, Rakousku, Chorvatsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Srbsku a na Balkáně. Do pěti let chce zdvojnásobit zisky.

Specializovaný německý server Verkehrs Rundschau napsal, že vzniklá společnost by mohla vážně konkurovat podniku Rail Cargo Austria, který je součástí rakouské státní společnosti ÖBB zajišťující železniční dopravu.

Čtyři pilíře

EPH byl založen v roce 2009. Společnosti, které jsou součástí skupiny EPH, zaměstnávají okolo 25 tisíc lidí. Většinovým vlastníkem holdingu se stal v roce 2017 Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií. EPH tvoří čtyři pilíře, přičemž skupiny EP Infrastructure, EP Power Europe a EP Logistics International sdružují podniky z oblasti infrastruktury, výroby elektrické energie, těžby, logistiky, obchodu s uhlím a obnovitelných zdrojů.

Zahrnují přes 70 společností v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii, Irsku, Maďarsku, Francii, Polsku a ve Švýcarsku. EP Real Estate zabezpečuje realitní projekty v rámci skupiny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme