Křetínský je nejsilnějším akcionářem britské pošty Royal Mail. Získal přes 13 procent akcií

Daniel Křetínský se stal prostřednictvím investičního fondu Vesa Equity nejsilnějším akcionářem britské pošty Royal Mail. Původních pět procent akcií, které Vesa získala v květnu, bylo postupně navýšeno na aktuální stav přesahující 13 procent. Uvedl to v pondělí web Forbes.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Royal Mail

K ovládnutí pošty Royal Mail dochází podle Forbesu v okamžiku, kdy se společnost nenachází v komfortní pozici (ilustrační foto) | Foto: John Sibley | Zdroj: Reuters

Vesa, ovládaná Křetínským a slovenským finančníkem Patrikem Tkáčem, se vyšvihla do pozice nejsilnějšího hráče v podniku založeného panovníkem Jindřichem VIII. roku 1516 i díky tomu, že dosavadní největší akcionář, fond Schroder Investment Managment, minulý týden zmenšil svůj patnáctiprocentní podíl.

K ovládnutí Royal Mail dochází v okamžiku, kdy se společnost nenachází podle Forbesu v komfortní pozici.

Od privatizace v roce 2013 a následného vstupu na burzu se firma nedokázala přizpůsobit moderním trendům. Už v minulých týdnech uvedla, že prodělává milion liber denně a zrušila vyplácení dividend za letošek i příští rok, uvedl web.

Křetínskému risk vyšel. Podle médií prodal akcie Macy's se ziskem až 1,5 miliardy korun

Číst článek

„Royal Mail působí v dobrém oboru, jen je špatně řízená. Nízká ziskovost zatlačila ceny akcií v posledních letech významně dolů a Křetínský patří mezi aktivistické akcionáře - chce dotlačit management k zefektivnění provozu,“ popsal Boris Tomčiak, analytik Finlord.

Podle Tomčiaka bude Křetínský cílit na redukci nákladů a na zbavení se některých aktivit.

A jelikož lze díky nárůstu online prodejů očekávat zvyšování objemu přepravy balíků v Evropě, panují dohady o Křetínského zájmu na vyčlenění divize GLS, dceřiné společnosti Royal Mail zabývající se logistikou a vykazující zisk, na rozdíl od doručování dopisů, což je prakticky celosvětově ztrátová aktivita.

Křetínský se taktéž může zbavit části nemovitého majetku, jehož ohodnocení v aktivech je na úrovni tří miliard liber, uvedl Tomčiak pro Forbes.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme