Daňová amnestie by mohla vylepšit rozpočet o miliardy korun

Případná daňová amnestie by do českého státního rozpočtu mohla přinést několik miliard korun. Na zahraničních kontech mají Češi podle odhadů daňové správy ministerstva financí v přepočtu desítky miliard nezdaněných korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Diskuse o tom, zda by i Česko mělo k daňové amnestii sáhnout, už v odborných kruzích probíhá. Rádiu Česko to potvrdil ředitel daňové správy ministerstva financí Jan Knížek.

Podle něj by mimořádné opatření, jakým daňová amnestie je, stálo za zvážení. "Mělo by se tomu ale přistoupit po analýze a odborné diskusi, která v těchto dnech probíhá. Vyloučit to nemohu," poznamenal Knížek, který se přitom sám označuje spíše za nepřítele daňové amnestie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Itálie znovu vyhlásila daňovou amnestii. Příspěvek Patricie Polanské a rozhovor s ředitelem daňové správy ministerstva financí Janem Knížkem.

"Obecná daňová teorie říká, že jestli existuje masa 99 procent slušných daňových subjektů, plní je včas a řádně. A jak k tomu přijdou, aby to jedno procento, co ty peníze ulilo do zahraničí, z toho tak jednoduše vyvázlo?" ptá se Knížek.

Řešením by podle něj byla užší forma daňové amnestie. "V určité situaci, pokud je prokázán úmysl, je nezaplacení daní trestným činem. Otázka zní, zda by daňová amnestie lidem, kteří by zpětně zaplatili daň i nějaké penále, zaručila beztrestnost. To je ale třeba diskutovat například i s ministerstvem spravedlnosti," řekl Rádiu Česko Knížek.

Šlo by o miliardy

Kolik peněz by případná daňová amnestie přinesla českému rozpočtu nelze přesně odhadnout. Mohlo by však jít řádově o miliardy.

"Částky na zahraničních kontech nejsou zanedbatelné. Přesná čísla nemáme, ale velmi nahrubo odhadujeme, že se jedná o řád desítek miliard korun. Jsou-li ty peníze uloženy v daňových rájích, k číslům se těžko dostáváme, protože daňové ráje žádné informace neposkytují," uvedl v našem vysílání Knížek.

Zatím poslední evropskou zemí, která slíbila beztrestnost lidem, kteří zpětně zaplatí daň ze zatajených příjmů, je Itálie. Podle odhadů tamního daňového úřadu ukrývají Italové v zahraničí až 300 miliard eur.

Italská vláda očekává, že díky daňové amnestii by si rozpočet mohl přijít až na čtyři miliardy eur.

Marián Vojtek, Patricie Polanská, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme