Daňová Kobra dosud zachránila státu více než čtyři miliardy korun

Takzvaná Daňová Kobra od svého vzniku zabránila daňovým únikům za 4,1 miliardy korun. Informoval o tom policejní prezident Tomáš Tuhý. Speciální tým policistů, celníků a specialistů z finanční správy funguje od června roku 2014.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference k výsledkům tzv. daňové Kobry

Tisková konference k výsledkům tzv. daňové Kobry | Foto: Filip Jandourek

"Jsou to uchráněné hodnoty, které stát získal. Jde o zajištěné nebo uchráněné finanční prostředky," řekl policejní ředitel.

V této částce jsou podle něj například i peníze zabavené z trestné činnosti nebo získané po propadnutí majetku pachatelů.

Daňovým únikům v rámci Kobry se podle Tuhého v současné době na Policejním prezidiu věnuje 40 policistů a v regionech další desítky lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daňová Kobra funguje v ČR necelé dva roky, za tu dobu zachránila státu přes čtyři miliardy korun. Více od redaktorky Věry Masopustové

Spojení policistů, celníků a daňových expertů je podle ředitele Finančního ředitelství Martina Janečka efektivní. Dokládá to na jednom z velkých případů, které Kobra řešila.

„Nedávno jsme vydávali tiskovou zprávu k tomu, jak jsme zasáhli ve spolupráci s Kobrou proti karuselu s plynem za půl miliardy, kdy jsme v podstatě celý ten únik byli schopni zachránit. Ta akce byla poměrně rychlá, bylo to v horizontu řekněme měsíců,“ uvedl Janeček.

Speciální jednotka má za sebou od června 2014 desítky zásahů. Odhalila daňové podvody při obchodech s pohonnými hmotami, cigaretami, elektronikou, ale třeba i zlatem.

„Do vzniku Daňové Kobry docházelo k tomu, že orgány celní nebo daňové správy prováděly daňová řízení a teprve poté spolupracovaly s policejním orgánem. To znamená, vyčerpaly všechny možnosti, co se týká správy daní, a poté se teprve obrátily na kolegy, kteří využili trestněprávní kompetence,“ vysvětluje ředitel Generálního ředitelství cel Petr Kašpar a doplňuje:

„Systém práce Kobry spočívá v tom, že paralelně, úzce koordinovaně funguje jak daňové řízení, tak trestní řízení.“

V příštích letech by se Daňová Kobra mohla ještě rozrůst, počítá s tím koncepce rozvoje policie v letech 2016 až 2020.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme