Vnitro: Daňová Kobra za sedm let existence zabránila únikům za 13 miliard. Ubývá ale daňových zločinů

Ztrátám na daních za téměř 13 miliard korun za sedm let své existence zabránil projekt Daňová Kobra. Předešla únikům za zhruba 3,3 miliardy a zadržela 9,6 miliardy korun z daňové kriminality. Loni šlo o daňové kauzy za 680 milionů, což je zatím nejnižší objem. Ministerstvo vnitra ve čtvrteční tiskové zprávě uvedlo, že celkově ubývá daňové kriminality.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňová Kobra

Ztrátám na daních za téměř 13 miliard korun za sedm let své existence zabránil projekt Daňová Kobra. Předešla únikům za zhruba 3,3 miliardy a zadržela 9,6 miliardy korun z daňové kriminality (ilustrační foto) | Zdroj: Daňová Kobra

Daňová Kobra vznikla v roce 2014. Nejde o speciální útvar či tým, ale o projekt spolupráce policistů, celníků a finanční správy na odhalování kriminality spojené s krácením daní.

Policie stíhá 22 lidí za krácení daně se škodou 16 milionů korun. Hrozí jim až deset let vězení

Číst článek

Ve většině let od začátku svého působení Daňová Kobra ročně předešla únikům a zadržela peníze z úniků celkově v řádu miliard korun. V rekordním roce 2016 o téměř 3,4 miliardy. V roce 2019 ale objem peněz klesl na 822 milionů korun a loni na 680 milionů.

Za poklesem stojí podle vnitra úbytek daňových zločinů. „V posledních dvou letech se již naplno projevuje odklon od trestné činnosti v oblasti DPH, vystavování fiktivních faktur či podílení se na karuselových podvodech, a to právě z důvodu zúžení prostoru k páchání této kriminality díky operacím Daňové Kobry, zvýšeným kontrolám finančních úřadů nebo zavedení kontrolních hlášení,“ sdělil úřad v tiskové zprávě.

Policie obvinila 24 lidí z krácení daní při obchodu s luxusními auty. Měli způsobit škodu 75 milionů

Číst článek

Tento trend podle ministerstva potvrzují i výroční zprávy Nejvyššího státního zastupitelství, Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) či Nejvyššího kontrolního úřadu.

„Jako úspěšný represivní projekt má Daňová Kobra také nezpochybnitelný preventivní účinek, takže většina daňových podvodníků si své úmysly rozmyslí už v zárodku,“ sdělila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Daňová Kobra pracovala třeba na případu, v němž pak bylo loni v prosinci obviněno 24 lidí z krácení DPH za 75 milionů korun při dovozu ojetých luxusních aut. Podílela se mimo jiné také na rozkrytí kauzy, v níž bylo loni v červenci obviněno deset lidí z krácení daní za 70 milionů korun prostřednictvím fiktivních faktur za různé služby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme