Daňová reforma zavádí jednotné inkasní místo, mění daň z příjmu

Prezident Václav Klaus podepsal novou daňovou reformu. 72 nově vzniklých novel umožňuje zrušení takzvané superhrubé mzdy nebo vznik dlouho avizovaného jednoho inkasního místa, takzvaného JIMa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátikoruny

Padesátikoruny | Foto: Tomáš Adamec

Jedná se o jednotný úřad, ve kterém by měl být sloučen výběr daní a sociálního a zdravotního pojištění. Lidé by tak měli mít možnost vyřídit vše pomocí jednoho formuláře.

Podle partnera daňového oddělení ve společnosti Mazars Petra Frische to bude znamenat úsporu času především pro živnostníky a malé zaměstnavatele.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé na Rádiu Česko byl partner daňového oddělení ve společnosti Mazars Petr Frisch

Novela dále mění sazbu daně z příjmu fyzických osob z 15 na 19 procent. Koncept takzvané superhrubé mzdy se tak ruší, a základ daně bude menší.

Také se zavádí nová daň z úhrnu mezd. Nahrazuje pojistné, které platí zaměstnavatel za zaměstnance. Současně dojde ke změnám ve zdaňování obchodu s cennými papíry nebo budou osvobozeny dividendy.

Ministr financí Miroslav Kalousek chce prosadit, aby daňová reforma platila už od roku 2014. Petr Frisch s termínem souhlasí, a to kvůli volbám do parlamentu.

„Pokud by byla odložena tak, jak to dneska je, až na rok 2015, tak by se stala určitě tématem předvolební diskuze před volbami. Myslím si, že by bylo lepší, kdyby se jednotné inkasní místo politickému tlaku vyhnulo a začalo platit dříve, od roku 2014,“ vysvětlil ve Světě o osmé Frisch.

Barbora Kreuzerová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme