Dánové jsou bohatí. Nevědí, co s hotovostí, píše Bloomberg

Po více než pěti letech negativních úrokových sazeb jsou dánské domácnosti bohatší než kdy jindy. „S množstvím hotovosti, se kterým už ani neví, co dělat, domácnosti plní své banky vklady,“ píše server Bloomberg. Výsledkem toho je, že země, která drží rekord v negativním úročení, se teď může chlubit také rekordními bankovními vklady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dánsko

Dánsko | Foto: Kateřina Křenová

Data z centrální banky ukazují, že bankovní vklady v Dánsku za prosinec vzrostly na 812,3 miliardy dánských korun, v přepočtu asi 117 miliard amerických dolarů.

Podle společnosti Nykredit, která je předním poskytovatelem finančních služeb v Dánsku, jde tak o nejvyšší úroveň od doby, kdy se podobné statistiky začaly před 16 lety sestavovat. O rekord jde i v případě, kdy se čísla upraví podle inflace a sezónních výkyvů.

Podle vedoucího ekonoma Nykreditu Tora Stramera Dánové zažívali „impozantní nárůst reálných mezd“. Negativní úroková sazba kolidovala zároveň s trvalým růstem zaměstnanosti a prosperujícím trhem s bydlením. Banky také například upustily od negativního úročení u maloobchodních klientů.

Stramer odhaduje, že každý muž, žena, dítě i miminko má na vkladovém účtě, pokud by se vypočítal průměr, ekvivalent ve výši 21 tisíc amerických dolarů, což je v přepočtu přes půl milionu korun. „Jsme svědky takového rozmachu v sektoru domácností, že Dánové mohou zvýšit spotřebu, snížit zadlužení a zvýšit jejich bohatství,“ uvedl pro Bloomberg.

Data v pátek ukázala, že počet Dánů, kteří vkládají přebytečnou hotovost do investičních fondů, stoupl v roce 2016 o 42 tisíc lidí na 832 tisíc soukromých osob, což je nejvyšší číslo za posledních pět let.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme