Daňové příjmy státu podle ministra financí opět rostou

Stát vybírá na daních víc peněz než před rokem. Na sněmu Svazu měst a obcí v Olomouci to potvrdil ministr financí Andrej Babiš. Podle něj daňové příjmy v závěru května meziročně vzrostly o téměř šest miliard korun. V dubnu se sice ještě snížily, ale v následujících měsících by se prý měly vrátit na plánovanou úroveň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Minulý rok 2014 jsme vybrali o 31 miliard daní více, v roce 2015 vybereme o 20 miliard více a v roce 2016 o 46. To je spolu 96 miliard. Vybereme taky o 26 miliard víc za tři roky 2014, 2015, 2016 zdravotního pojištění. Taky vybereme o 47 miliard víc sociálního zabezpečení,“ vysvětlil ministr financí Babiš, proč se výběr daní zlepšil.

Daňové příjmy státu v závěru května po předchozím poklesu meziročně vzrostly o 5,9 miliardy korun. V dubnu se daňové příjmy sice ještě snížily, v následujících měsících by se ale měly vrátit na plánovanou úroveň, řekl Andrej Babiš na sněmu Svazu měst a obcí v Olomouci.

Celkové příjmy státního rozpočtu se v závěru dubna meziročně snížily o 8,2 miliardy na 400 miliard korun. Meziroční pokles příjmů ovlivnil nejvíce výběr spotřební daně a DPH.

‚Jde jen o časový posun'

„Je tam posun předzásobením tabákem, který byl 16,7 miliardy korun, a je tam vratka DPH," zdůvodnil Babiš dubnový pokles daňových příjmů státního rozpočtu. „Jde jen o časový posun. My to doběhneme někdy v červenci a splníme ten rozpočet, myslím, že bude i přeplněn. Ten plán vybrat o 20 miliard korun daní více bude určitě naplněn," dodal Babiš.

Některá města kvůli poklesu daňových příjmů musela na začátku letošního roku omezit investice. „Pro nás je časový posun problém. V 1. čtvrtletí máme nejnižší daňové příjmy a pokles v tomto období je pro nás mnohem horší, než kdyby byl ve 3. čtvrtletí," upozornil předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Kritizoval ministerstvo financí, že o časovém posunu ve výběru DPH nebyly samosprávy včas informovány už loni na podzim. Radnice tak neměly čas zajistit si překlenovací úvěry na investiční akce spolufinancované z fondů EU.

Akce Praha

Výpadek daňových příjmů podle Babiše vznikl kvůli tomu, že daňová správa se zaměřila na Prahu, která byla dosud mimo zorné pole kontrolorů a stala se „daňovým rájem".

Kvůli podezření na daňové úniky loni finanční úřady několika stovkám firem odmítaly vyplatit zpět DPH. Celkem bylo zadrženo více než deset miliard korun. Po důkladné kontrole stát nakonec většinu peněz vrátil.

„Udělali jsme akci Praha, při které byla zadržena DPH, a ta informace nedoputovala na ministerstvo a tím pádem jsme to zjistili až v lednu a únoru, kdy byl výběr velmi špatný a byly udělány analýzy. Proto jsme to i nekomunikovali, protože tuto informaci jsme neměli. Za to se omlouvám," řekl Babiš.

Státní rozpočet se v dubnu dostal letos poprvé do schodku, a to 0,4 miliardy korun. Za zhoršením hospodaření je podle ministerstva financí především růst výdajů. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

ČTK, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme