Daňové přiznání můžou lidé bez pokuty podat až do 10. dubna

Dnešek je posledním termínem pro podání daňového přiznání. Na poslední chvíli to podle zkušeností finančních úřadů nechává asi pětina poplatníků. Kvůli nim tak jsou otevřené podatelny finančních úřadů až do 18. hodiny. Bez sankce ale lidé mohou růžové formuláře odevzdat až do úterý 10. dubna. Teprve potom hrozí opozdilcům pokuta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňové přiznání

Daňové přiznání | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

„Pokuta za to, že daňové přiznání není podáno, je 0,05 procenta ze každý den prodlení. Nejvýše ale 5 procent. Minimální výše sankce je přitom 500 korun, maximální pak 300 tisíc korun,“ říká Alena Foukalová, daňová poradkyně, členka komory daňových poradců.

Při pozdním zaplacení daně se počítá úrok z prodlení ve výši přes 14 procent.

Podáním daňového přiznání ale živnostníkům povinnosti nekončí. Přehledy o příjmech a výdajích pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu musí podat do 2. května. Případný doplatek je splatný do osmi dní po tomto termínu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podávání daňového přiznání mluvil na Radiožurnálu šéf Generálního finančního ředitelství Jan Knížek

„V tuto chvíli nám ještě zbývá něco kolem 15 až 20 procent očekávaného počtu daňových přiznání. To je solidní daňová kázeň. Je to stejné, jako každý rok. Letošek není vůbec žádnou výjimkou v ničem,“ uvádí šéf Generálního finančního ředitelství Jan Knížek. Daňové přiznání lze podle něj poslat i poštou.

Přestože je možné daňové přiznání už 9 let podat elektronicky, živnostníci stále preferují papírovou verzi. Přes internet daně přiznají jen asi 2 procenta poplatníků. Podle ředitelky Asociace malých a středních podniků a živnostníků Evy Svobodové je důvodem neznalost elektronického systému mezi podnikateli a nedůvěra v něj. Vyplynulo to z průzkumu, který Asociace mezi živnostníky provedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podávání daňového přiznání mluvila na Rádiu Česko Alena Foukalová, daňová poradkyně a členka komory daňových poradců

„Naprostá většina z nich ani nevěděla, že mohou podávat daňová přiznání skrze datovou schránku, a ti, kteří to věděli, tak uváděli, že toho nechtějí na doporučení svého daňového poradce nebo externí firmy, která jim zpracovává účetnictví, využít, protože pochybují o spolehlivosti fungování datových schránek v tom smyslu, že nemají zprávu o tom, zda byla informace doručena,“ vysvětlila Svobodová.

Podle Jaroslavy Musilové z Generálního finančního ředitelství si navíc stále hodně podnikatelů myslí, že je k podání daňového přiznání přes internet nutný elektronický podpis. „Poplatníci zatím ještě nejsou zvyklí na elektronickou formu podávání daňového přiznání, a jelikož zde také existuje předpoklad, že by museli mít elektronický podpis. Což není pravda," popisuje Musilová a pokračuje:

Cizinci v Pardubicích se snaží získat slevu na dani falešnými doklady

Číst článek

„Je možné daňové přiznání na daňovém portálu poslat i bez elektronického podpisu, a poté vygenerovaný e-tiskopis, což je takové zkrácené podání na jednu A4, vlastnoručně podepsat a doručit na finanční úřad do pěti pracovních dnů. V případě, že to poplatník takto udělá, tak se za den podání považuje den, kdy bylo elektronické podání odesláno,“ upřesňuje.

Tomáš Medek, Barbora Kreuzerová, pir, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme