Českých firem se sídlem v daňových rájích je nejméně od roku 2011. Přestaly plnit své hlavní funkce

V daňových rájích aktuálně sídlí 12 400 českých firem, což je nejméně od roku 2011. Letos v prvním pololetí daňové ráje opustilo 405 českých firem. To je rekordně vysoký odliv, informovala v úterý poradenská společnost Bisnode. Z daňových rájů je tak aktuálně kontrolováno 2,47 procenta českých firem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

Počet firem sídlících v zemích s daňovým zvýhodněním pozvolna ubývá už od roku 2015. (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Daňové ráje ve značné míře přestaly plnit svoje hlavní funkce, tedy zajištění anonymity vlastníků a daňovou optimalizaci. V kombinaci s náklady na zajištění chodu celé struktury a reputační riziko se podnikatelé z těchto destinací začali poměrně masivně stahovat,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Nejvíce firem letos odešlo z Nizozemska, celkem 157. Následují USA (147 firem), Kypr (36 firem), Lucembursko (32) a Britské Panenské ostrovy (22). Zároveň ale pět dalších destinací zaznamenalo nárůst počtu českých firem. Osm nových firem přibylo v Hongkongu a sedm ve Spojených arabských emirátech.

Českých firem se sídly v daňových rájích ubývá. Stahují se z Nizozemska i Seychel

Číst článek

Objem kapitálu v základním jmění českých firem, které ovládají vlastníci z daňových rájů, činil v pololetí 326,6 miliardy korun.

Jako daňové ráje se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál. Český stát podle analytiků přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody způsobují praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti.

Téma daňových rájů se stalo aktuálním na jaře 2016, kdy aféra tzv. Panamských dokumentů odhalila, že desítky významných osob z politiky i byznysu ukrývají své zisky v daňových rájích.

Bisnode Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme