Daňové výhody zvýší zájem o pojištění

Daňové zvýhodnění životního pojištění, které schválila Poslanecká sněmovna, je cílově zaměřené na podporu státního důchodového pojištění, uvedl generální tajemník České asociace pojišťoven Jaroslav Mesršmíd, podle kterého jsou daňová podpora životního pojištění a penzijního připojištění se státním příspěvkem určitými kroky v důchodové reformě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká asociace pojišťoven předpokládá v případě schválení této verze novely zákona výrazné zvýšení zájmu o životní a důchodové pojištění. Cílové zaměření navrhovaných daňových výhod je nastaveno tak, že nárok na ně získá jen poplatník, který uzavře takovou pojistnou smlouvu, při které výplata pojistného plnění může nastat až po 60 kalendářních měsících a současně nejdříve v roce dosažení věku 60 let. Kromě toho se daňové úpravy týkají jen tzv. soukromého životního pojištění, tj. pojištění pro případ dožití nebo pro případ smrti.

Pojišťovny nahlásily velký meziroční nárůst předpisu životního pojištění už za první pololetí tohoto roku, Česká pojišťovna o deset procent, Generali o 30 procent, Allianz o 40 procent a Česko-rakouská pojišťovna o 44 procent. Představitelé největších pojišťoven odhadli, že po schválení daňových úlev pro životní pojištění vzroste zájem o tento druh pojištění v příštím roce o pětinu.

Situace je pro rozvoj životního pojištění podle odborníků příznivá - lidé začínají stále více spoléhat na sebe v případě nějaké nepříznivé události. Dalším příznivým faktorem je vedle možnosti odpočítávat pojistné z životních pojistek od daňového základu a také vysoká míra zhodnocení, které pojišťovny každoročně připisují svým klientům (kolem deseti procent).

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme