Daňoví poplatníci v zemích eurozóny možná přijdou o peníze, které půjčili Řecku

Země eurozóny by měly Řecku odpustit část peněz, které mu půjčily. Podle německého týdeníku Der Spiegel to navrhuje takzvaná trojka, tedy zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Ti připravují zprávu o tom, jak Řecko plní podmínky svého záchranného plánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Foto: Petros Karadjias | Zdroj: ČTK

Škrtnutí části půjček by znamenalo, že by o peníze přišli daňoví poplatníci ve státech platících eurem. Takovou možnost zatím tvrdě odmítali Němci. Kancléřka Angela Merkelová chce počkat až na listopad, kdy má být zpráva trojky o Řecku na stole.

Mezinárodní měnový fond už ale připustil, že řecké dluhy jsou stále příliš vysoké. Země eurozóny by tak podle něj měly odepsat část z toho, co zemi půjčily.

Státy s eurem Řecku celkem poskytly skoro 130 miliard eur, tedy přes tři biliony korun. O velkou část svých půjček Řecku už letos přišli soukromí investoři.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme