Daňovou reformu zřejmě kvůli krizi čekají změny

Daňovou reformu, která by měla vejít v platnost v roce 2015, jak navrhuje senát, nebo o rok dřív, jak se snaží prosadit ministerstvo financí, včera podepsal prezident Václav Klaus. Už teď ovšem vládní koalice připouští, že soubor více než sedmdesáti novel nejspíš dozná kvůli krizi změn.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

„Otázka je, jakým způsobem vůbec ta ekonomická krize bude mít vliv na případný růst HDP, a podle toho samozřejmě čekáme například změny jak v přímých, tak pravděpodobně možná i nepřímých daních,“ říká poslanec Věcí veřejných a člen sněmovního rozpočtového výboru Michal Babák.

Skutečnost, že se daňová pravidla v České republice mění poměrně často, má přitom podle ekonomů dopad na odliv podnikatelů a firem, kteří se v nejistém prostředí nemohou orientovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanec Věcí veřejných a člen sněmovního rozpočtového výboru Michal Babák a stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek diskutovali o daňové reformě

Odložení účinnosti daňové reformy až po volbách 2014 prosadili senátoři ČSSD. Pokud by strana zvítězila a vytvořila koaliční vládu, podle stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka by měla starosti především s jednotným inkasním místem.

„To je jeden z největších problémů. Pokud by se to spustilo a bude to špatně fungovat, tak hrozí, že nebudou vybírány daně, sociální a zdravotní pojištění. To může znamenat rozvrat celého systému,“ říká s tím, že samotná myšlenka jako taková je ale správná.

Otázka stravenek

Zachováno podle reformy zůstává daňové osvobození stravenek, o které se vedly koaliční boje. Navíc ale bude zavedeno daňové zvýhodnění 3000 korun ročně pro zaměstnance formou zaměstnanecké slevy a bonusu, kterým vláda původně chtěla rušení zaměstnaneckých benefitů nahradit.

„Jak vláda funguje, je nejlépe vidět na těch stravenkách a na těch bonusech, protože to nemůže zůstat zachováno obojí najednou, to by ten státní rozpočet vykrvácel,“ stěžuje si Mládek. Podle Babáka se ale koalice nejspíš ještě domluví, aby byl bonus zrušen.

Pozitivně naopak Mládek hodnotí zrušení konceptu superhrubé mzdy. Považuje ji totiž za plýtvání penězi a je podle něj chybou, že byla vůbec zavedena.

Nejednotné hlasování o reformě zhoršilo vztahy v koalici, podle Babáka už si ale ministr financí Miroslav Kalousek domluvil napříč celou koalicí podporu, aby změny začaly platit už od 1. ledna 2014 a nestaly se součástí předvolební kampaně.

„Tak já předpokládám, že řekněme ta kostra toho jednotného inkasního místa, ta je absolutně v pořádku. Tam jde opravdu jenom o ty parametry, které je potřeba nějakým způsobem spravit,“ dodává Babák.

Karolína Koubová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme