Daňovou stabilitu 'narušuje v ČR neustálá změna zákonů'

Daňovou jistotu v České republice snižují především rychlé změny v zákonech. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte, kterého se zúčastnilo více než 80 firem z různých odvětví. Sběr potřebných dat byl ukončen v dubnu letošního roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Kromě stability právních norem a předpisů uváděly oslovené firmy jako prostředky ke zlepšené daňové jistoty například i povinnosti finančních úřadů zodpovědět v krátké lhůtě jejich dotazy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích průzkumu mluvil na Rádiu Česko Tomas Seidl, vedoucí partner daňového a právního oddělení společnosti Deloitte Česká republika a Slovensko.

„Většinou to tak bývá, že by firmy rády, aby nejenom vznesly dotaz, ale navrhly i řešení. Potom by tam měla být několikaměsíční lhůta, kdy by toto řešení bylo písemně či ústně stvrzeno finančním úřadem,“ vysvětluje Tomas Seidl, vedoucí partner daňového a právního oddělení společnosti Deloitte.

Dalším požadavkem firem ke zlepšení daňové jistoty je nahlášení změn dopředu. „Jejich hlavní názor je, že změny se mají avizovat dopředu. Neměly by se dělat zásadní změny každých pár let a tyto změny by se měly probírat s profesními orgány, ale i s podnikatelskou komunitou, aby se k tomu dopředu mohli potenciální poplatníci vyjádřit,“ dodává Seidl.

Z průzkumu také plyne, že naprostá většina firem má zkušenosti s daňovou kontrolou. Podle Tomase Seidla jsou ale tyto zkušenosti spíše pozitivní: „Ve velkém převládá spokojenost jak s kontrolou samou, tak i s transparentností kontroly. Jediné poznámky byly k časovému rámci, že se kontroly často protahují a že poplatník neví, jak kontrola skončí.“

Martina Mašková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme