Daňový balíček v Něměcku asi projde

Německé kancléřce Angele Merkelové se podařilo na krizové schůzce otupit odpor některých regionů proti balíčku daňových úlev v hodnotě 8,5 miliardy eur. Kabinet tak může doufat, že daňová reforma projde Spolkovou radou - horní parlamentní komorou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Kancléřka Angela Merkelová kategoricky odmítla jakýkoli zásah do schválené podoby daňového balíčku. Podle Merkelové není na pořadu dne ani zvláštní výjimka pro Šlesvicko-Holštýnsko, které stojí v čele rebelů proti ní.

Šlesvicko-Holštýnský premiér Peter Harry Carstensen přesto ze schůzky na půdě kancléřství neodcházel nespokojen. Chudším zemím by se totiž mělo v budoucnu dostat pomoci od spolkové vlády při dodržování daňové "brzdy" zakotvené nově v německé ústavě.

Jak řekl na Rádiu Česko berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek, na závěr schůzky se dá uplatnit přísloví, že vlk se nažral a koza zůstala celá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Berlínský zpravodaj ČRo Jiří Hošek téma přiblížil ve Světě o osmé na Rádiu Česko

Vlkem je v tomto případě Peter Harry Carstensen, kterému se dostalo ujištění, že spolková vláda pomůže chudším regionům bojovat se zadlužením a vejít se do těsných mantinelů, které předepisuje daňová "brzda", tedy zákaz vytváření nových dluhů začleněný do německé ústavy.

Na druhou stranu ,koza zůstane celá' v tom smyslu, že balíček daňových škrtů zůstává na stole v té podobě, jak prošel Spolkovým sněmem. Tedy výše škrtů zůstává na osmi a půl miliardě eur, nemělo by se ani měnit kontroverzní snížení DPH u hotelových ch noclehů z 19 na 7 procent.

Navíc se kancléřka Angela Merkelová postavila proti tomu, aby se spolkovým zemím, kterým se tento soubor opatření na urychlení hospodářského růstu nelíbí, platily nějaké krátkodobé kompenzace.

Podle Carstensena tak stoupla naděje, že první důležitý zákon nové černo-žluté koalice v pátek projde Spolkovou radou. Detaily dohody by se ale ještě měly doladit v příštích dnech.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme