České firmy se stahují z daňových rájů. Za první čtvrtletí jich ubylo více než za celý loňský rok

České firmy ve velkém začaly opouštět daňové ráje. Za první čtvrtletí se jejich počet snížil o 259, což je větší pokles než za celý rok 2018, 2017 i 2016. V zemích s daňovým zvýhodněním tak nyní sídlí 12 546 českých firem. Údaje v pondělí zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Počet firem sídlících v zemích s daňovým zvýhodněním pozvolna ubývá už od roku 2015. (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Počet českých firem, které jsou kontrolovány z daňového ráje, začal pozvolna klesat od roku 2015. „V prvních třech měsících letošního roku je ale rychlost stěhování z daňových rájů čtyřikrát rychlejší než v posledních třech letech. Jestli jde definitivně o změnu trendu, či jen o jednorázový výkyv, ukážou až další měsíce,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Odchody z Nizozemska a USA

Odliv firem z daňových rájů táhnou Nizozemsko (-125) a USA (-122), mezi tradičními daňovými ráji naopak rostla obliba Malty (14 nových) a Lichtenštejnska (11). V kurzu jsou i nové, netradiční destinace, které jsou schopny nabídnout výhodné podmínky. Nejvíc nových českých firem tak v prvním čtvrtletí bylo ve Spojených arabských emirátech (12) a v Hongkongu (11).

Objem kapitálu v základním jmění českých firem, které ovládají vlastníci z daňových rájů, dosáhl 323,4 miliardy korun. Od konce loňského roku se snížil o 3,2 miliardy korun. Z daňového ráje je kontrolováno 2,52 procenta českých firem.

Jako daňové ráje se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál. Český stát podle analytiků přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody způsobují praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti.

Téma daňových rájů se stalo aktuálním na jaře 2016, kdy aféra tzv. Panamských dokumentů odhalila, že desítky významných osob z politiky i byznysu ukrývají zisky v daňových rájích.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme