Dánsko získává tři miliardy dolarů ročně z těžby ropy

Tři miliardy dolarů, to je milý, i když ne zásadní, příspěvek do státního rozpočtu Dánska, které je třetím největším producentem černého zlata v Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kodaň

Kodaň | Foto: europa.eu.int

Dnes produkujeme asi dvojnásobek naší vlastní spotřeby ropy a zemního plynu, říká zástupce ministerstva Soren Frederiksen. "Realisticky vzato, s ohledem na současné zdroje v Severním moři, technické možnosti těžby a podobně, jsme soběstační do roku nejméně 2014." V loňském roce činil zisk státní pokladny osmnáct miliard dánských korun, tedy tři miliardy dolarů.

Podle Sorena Frederiksena to bylo mimo jiné proto, že došlo v Dánsku k daňové reformě. Přesto šlo jen o malou část rozpočtu, nejde o zásadní částku, potvrzuje zmocněnec vlády jejího veličenstva, které část výtěžku z ropy investuje do rozvoje Grónska, které leží v oblasti ropných vrtů a jehož ztráta by znamenala i jejich ztrátu.

Cena dánské ropy, která je na evropských trzích stabilně vysoká, ovšem není dílem dánské vlády, pokračuje Soren Frederiksen: "Surová dánská ropa se prodává na evropském a světovém trhu v souladu s cenovými trendy na těchto trzích. Jde hlavně o kvalitu. Myslím, že právě dánská ropa je vysoce kvalitní, proto se za ní platí více."

Nicméně Dánsko - stát i jako člen EU se chová tržně, a proto uvažuje o další privatizaci státní ropné společnosti a těžebních. Už nyní dánská stoprocentně státní společnost těží jen méně než deset procent.

Vilém Janouš, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme