Data o půjčkách ode dneška v úvěrovém registru

Ode dneška funguje úvěrový registr. Obsahovat téměř milión a půl záznamů o klientech, kteří mají závazky u bank. Do projektu se přihlásila drtivá většina českých banka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šifrovaný text

šifrovaný text | Foto: Jan Rosenauer

Banky registrem získají přehled o platební morálce svých klientů i potencionálních klientů. Pokračuje Martin Denemark ze společnosti Czech Credit Büro, která registr připravuje: "Pokud někdo přijde do banky s požadavkem o získání úvěru, nebo o získání kreditní karty nebo o rozšíření limitu na kontokorent, tak samozřejmě banka se může lépe orientovat, než když o tomto klientovi neměla prakticky žádné informace."

Výhody přinese registr i samotným klientům. "U spotřebitelského úvěru, osobního úvěru, kreditní karty, kontokorentu by se měl zrychlit celý proces." Dlouhodobě by pak mohlo dojít ke snížení ceny za poskytování úvěrů. Zmíněný registr se v tuto chvíli týká 5 bank: České spořitelny, ČSOB, GE Capital Bank, HVB Bank Czech republic a Komerční banky.

Zájmem ostatních bank bude, aby se k databázi také napojily. Informace v registru zůstanou 4 roky po splacení půjčky. Data v databázi jsou podle Martina Denemarka dostatečně ochráněna. "Banky mají také své bezpečnostní standardy a tento systém samozřejmě musí být konzistentní i s těmito požadavky z bank."

Markéta Kaclová, Dušan Valenta, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme