Datovým schránkám hrozí zpoplatnění

Po necelém roce fungování datových schránek navrhuje ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvem financí, aby se za některé funkce schránek platilo. Důvodem jsou úsporná opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Datové schránky

Datové schránky | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Jak na Rádiu Česko připomněl náměstek ministra vnitra pro legislativu František Vavera, datové schránky v současné době stojí stovky milionů korun a jsou placeny z všeobecné pokladní správy. „Z důvodů drastických škrtů, které má ministerstvo vnitra potažmo i v rámci všeobecné pokladní správy, byla snížena částka, která tam je i pro datové schránky v řádu stovek milionů korun,“ uvedl

„Na druhé straně je tam pro nás i povinnost daná usnesením vlády, která se týká příjmů a výdajů rozpočtových kapitol na rok 2011 - předložit novelu zákona s tím, že užívání datových schránek budou nově hradit koncoví uživatelé v rámci svých rozpočtových prostředků,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Datovým schránkám hrozí zpoplatnění. Více náměstek ministra vnitra pro legislativu František Vavera.

Zpoplatnění podle něj nesouvisí s novou funkcí datových schránek, která od 1. 7. 2010 umožňuje jejich prostřednictvím posílat také soukromou korespondenci. Ta je podle něj již zpoplatněna podle současné právní úpravy.

„Návrh je myšlen na zpoplatnění veřejnoprávní korespondence pro odesílání zpráv. Tedy ne pro příjemce, ale pro odesílatele. S tím, že pro podnikající fyzické osoby a právnické osoby je komunikace nepovinná. Je tam alternativa možností,“ uvedl.

Připomněl, že korespondence prostřednictvím datových schránek činí v současné době kolem 15 korun bez DPH. Na rok 2011 se podle něj předpokládá kolem 13 korun bez DPH.

„Ani následně při stanovení vyhláškou ministerstva financí nebude stanovena ta úhrada vyšší. Rozhodně je částka nižší než u České pošty, kde stojí standardní doporučený dopis 26 korun,“ řekl náměstek ministra vnitra pro legislativu František Vavera.

Rána pod pás

„Já si myslím, že je to další taková rána pod pás nejen živnostníkům, ale i malým a středním podnikům,“ uvedl ke zpoplatnění datových schránek na Rádiu Česko předseda představenstva Asociace malých a středních podnikatelů Břetislav Ošťádal.

Podle něj totiž bylo slibováno, že datové schránky tady budou sloužit ke snížení byrokracie a že to bude víceméně bezplatné. „A v současné době se začíná šetřit a šetření státu musí zaplatit živnostníci a malí a střední podnikatelé,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bude se platit za některé funkce datových schránek? Ptáme se předsedu představenstva Asociace malých a středních podnikatelů Břetislava Ošťádala.

I když, mají být datové schránky výhodnější než například doporučený dopis, budou podle něj živnostníci raději využívat média, která jsou levnější. „Jako je například internet. Budeme si posílat přes něj posílat dokumenty, které bychom posílali přes datové schránky anebo se dokumenty doručí osobní docházkou do podatelny,“ přiblížil.

Martina Mašková, Katarína Brezovská, Václav Sochor, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme