Debaty o rozpočtu ohrožují v USA chod federálních úřadů

Americkým federálním úřadům dojdou v pátek peníze. Bílý dům se s republikány v Kongresu na podobě rozpočtu - hlavně na výši potřebných škrtů - ale stále nemůže dohodnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washington

Washington | Foto: Vojtěch Pohanka

Pokud do pátku nenajde prezident Barack Obama s republikány společnou řeč, budou se muset federální úřady zavřít.

Na rozpočtu se demokraté a republikáni nejsou schopní dohodnout od loňského října. Od té doby fungují americké úřady na základě dočasných provizorních dohod, kterých už bylo několik a platnost té poslední vyprší v pátek.

Dohoda o dalším několikatýdenním provizoriu by byla podle všeho možná, ale prezident Obama ji už tentokrát odmítá s tím, že vládní instituce nemůžou žít ze dne na den a nevědět, kolik peněz budou mít a na co za několik týdnů.

Tak se nedá plánovat a řídit dlouhodobé projekty a programy, argumentuje Barack Obama.

Uzavření federálních úřadů kvůli neexistenci rozpočtu není v americké historii ojedinělé. Naposled k němu došlo za prezidenta Clintona v devadesátých letech.

Dříve za vlád prezidentů Cartera a Reagana nešli federální zaměstnanci na čas do práce asi desekrát.

I v takových případech ale fungují dál instituce nezbytné pro bezpečnost a základní chod státu. Například armáda, řízení letového provozu nebo věznice.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme