Dědek: Euru pomáhá Lisabonská smlouva

Euro jako společná měna eurozóny nastalou krizi přežije. To je alespoň názor národního koordinátora pro zavedení eura Oldřicha Dědka, podle kterého jdou problémy eura ruku v ruce s porušením pravidla stability a růstu některých zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

„Určitým státům se nedařilo dlouhodobě snižovat deficity veřejných financí a schodky státních rozpočtů. Velké dluhy přetrvávaly a s příchodem světové hospodářské krize problémy států vyeskalovaly v podobě státních bankrotů,“ řekl Dědek Rádiu Česko.

Podle Dědka je pro stabilitu eurozóny nyní klíčové, aby státy přijaly připravované stabilizační balíčky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy a budoucnost eura. Barbora Kreuzerová se ptala národního koordinátora pro zavedení eura Oldřicha Dědka.

„Namátkou mohu například zmínit program Evropský semestr. Ten počítá s tím, že jednotlivé státy by dostaly možnost se vyjádřit k rozpočtu jiných zemí eurozóny. a to ještě předtím, než by započala rozpočtová procedura. Unie by také nově měla sankcionovat státy, které se nebudou držet střednědobých avizovaných rozpočtových výhledů. Na zmíněných nástrojích panuje široká politická shoda a očekává se, že opatření projdou,“ upřesnil národní koordinátor pro zavedení eura.

Politická integrace je pomalá

Ekonom a politik Jan Mládek před časem poukázal na to, že řešením krize eurozóny může být také takzvaná politická unie. Podle Dědka jde ale o běh na dlouhou trať, přičemž jednotlivé státy si představují avizovaný projekt značně rozdílně.

„Myšlenka, že by byla vytvořena jakási konfederace namísto stávající podoby eurozóny, je zcestná. Už nyní jsme ale svědky určitých masivnějších integračních procesů, mezi které bezesporu patří ratifikace Lisabonské smlouvy. S tím je úzce spjato i zavedení nejrůznějších evropských regulačních úřadů. Politická integrace ale probíhá spíše pozvolným tempem,“ domnívá se Dědek.

Podporu eura v podobě Lisabonské smlouvy spatřuje Dědek hlavně v odstranění institutu národního předsednictví. „Přijímání úsporných opatření by určitě znevážil fakt, že během ratifikačního procesu by předsedalo Unii například Řecko,“ zmínil Dědek a dodal:

„Lisabonská smlouva zkrátka vytvořila struktury, které jsou odizolovány od národních problémů.“

Vyloučení Řecka a Španělska by byl ekonomický hazard

Diskutované vystoupení Řecka a Španělska pak Dědek považuje za nerozumné řešení aktuální situace v eurozóně.

Lukáš Vincourek, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme