Deficit státního rozpočtu už dosáhl 35 miliard

Schodek státních financí ke konci pololetí je mnohem vyšší, než se původně předpokládalo. Jen za červen se prohloubil o šest miliard. Podle Miroslava Ševčíka z Liberálního institutu může být nárůst deficitu způsoben neobvyklými platbami, jako je výplata poškozených klientů družstevních záložen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na druhé straně ale měly do rozpočtu přicházet peníze z daně z příjmů právnických osob, připomíná Ševčík. Výši deficitu pokládá za hrozivou. Podle něj by zřejmě mělo dojít na škrty v rozpočtových výdajích.

Deficit rozpočtu, který byl pro letošní rok plánován ve výši 49 miliard korun, vzroste o dalších deset miliard. Důvodem jsou výdaje na výplatu klientů kampeliček ve výši šest miliard korun a na náhradu škod zemědělcům postiženým suchem. Ty deficit zvýšily o 4 miliardy. Miroslav Ševčík upozornil, že ve většině vyspělých zemích naopak dochází ke snižování rozpočtového schodku a zadlužení veřejných financí.

Bohumír Mazáč, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme