Děláme vše pro to, abychom měli na výplaty, říká šéf OKD. Babiš navrhne půjčku 700 milionů

Horníci z Ostravsko-karvinských dolů nemají jistotu, že dostanou červencové a srpnové výplaty. Firma zatím nedokáže říct, jestli bude mít na mzdy dost peněz. Stát ale možná půjčí OKD 700 milionů korun. Návrh chce vládě předložit ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

„Náš výhled peněz je na týdenní bázi, tedy z týdne na týden. Jestli bude na výplaty za červenec nebo srpen, to teď vážně nevím. Děláme všechno pro to, abychom peníze měli,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Dale Ekmark.

Ministr financí Andrej Babiš chce vládě předložit návrh, aby stát těžební společnosti OKD, která je v úpadku, půjčil 700 milionů korun. Návrh smlouvy by měl být hotov do konce týdne a vláda by o ní měla jednat 27. července.

Část peněz by mohla jít na srpnové výplaty horníků. „Ten požadavek na srpen, jak jsem to pochopil, je kolem 130 milionů korun," uvedl Babiš.

Pravicová opozice je proti

S návrhem půjčit OKD peníze ale nesouhlasí pravicová opozice. „Ze svého by jim nepůjčil určitě. Z peněz daňových poplatníků ano. Bylo by fér říct, že je to stejné jako vyhodit 700 milionů," řekl exministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Že nepůjde o půjčku, ale spíše o dar, si myslí i místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Předlužená OKD podle ní nebude nikdy schopna státu peníze vrátit. Soudí, že stát má a může řešit důsledky krachu firmy třeba formou rekvalifikačních kurzů pro horníky nebo snahou přivést do regionu investory.

Návrh se chystá Babiš předložit vládě příští týden. Půjčka by podle něj měla být použita už na srpnové výplaty horníků.

Vedení OKD chtělo od státu půjčit až miliardu korun. Společnost podala v květnu sama na sebe insolvenční návrh, potýká se s nedostatkem hotovosti. Dluží více než 17 miliard, závazky nedokáže splácet a její majetek nemá hodnotu ani sedmi miliard.

O budoucnosti firmy se rozhodne v srpnu

Těžební společnost OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V květnu podala sama na sebe insolvenční návrh, v němž uvedla, že nejméně 650 věřitelům dluží přes 17 miliard korun. Pohledávky už u soudu přihlásilo přes 500 jejích věřitelů.

V dolech, kde nyní i s dodavatelskými firmami pracuje zhruba 12 tisíc lidí, se dál těží uhlí. O budoucnosti firmy budou rozhodovat věřitelé, kteří se sejdou na schůzi v srpnu.

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD | Foto: Martin Knitl

ČRo, Anna Jadrná, Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme