Delegace českých podnikatelů hledá nové obchody v Indonésii

Čeští podnikatelé hledají s podporou ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nové obchody v Indonésii. S nejlidnatější muslimskou zemí světa chtějí obchodovat třeba čeští strojaři, ale také menší nebo středně velké podniky z celé řady oborů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakarta

Jakarta | Foto: Stanislav Lhota

Indonésie plánuje do deseti let výrazně zvýšit vlastní produkci elektřiny. Více než pětinu přitom chce vyrábět z obnovitelných zdrojů. S výrobou zelené energie by mohla pomoci i rodinná firma pana Pavla Stonáčka.

„Termické jednotky na spalování odpadu. To je pro dané území velice zajímavá věc vzhledem k tomu, že se zde pěstuje velké množství rýže. Tyto termické jednotky dokážou odpad z rýže, z kokosových ořechů a palmový odpad likvidovat a následně vyrábět energii, plyn a teplo,“ vysvětluje Stonáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Delegaci českých podnikatelů doprovází v Jakartě také redaktor ČRo Zdeněk Novák

Jeho firma je důkazem, že v Indonésii nehledají příležitosti jen velké strojírenské firmy. V delegaci jsou i menší nebo středně velké podniky z celé řady oborů.

„Takřka všechny obory českého průmyslu. Letí s námi podnikatelé z oborů letectví, z oborů letištní techniky, ze strojírenských firem, z potravinářského průmyslu, těžebního průmyslu, vodní i uhelné elektrárny,“ upřesňuje Bořivoj Minář, viceprezident Hospodářské komory, která cestu podnikatelské delegace koordinuje.

České firmy se ale musí a budou muset vyrovnat s velkou vzdáleností, která Česko od Indonésie dělí. Minář věří, že i to se dá překonat. „Osvědčuje se model, že si tam nejdřív najdete nějakého partnera pro spolupráci, a když to začne fungovat, tak zvážíte možnost třeba umístění svého pracovníka nebo případně založení společného podniku,“ uzavírá.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme