Delegace podnikatelů chce podpořit český export do Vietnamu

Vietnam má historické vazby na bývalé Československo, často se stává, že i tamní ministři umí česky. Toho chce využít česká diplomacie k podpoře vývozu do Vietnamu. Bilance vzájemného obchodní výměny je zatím výrazně ve prospěch Vietnamu. Do země proto přijelo 12 českých podnikatelů spolu s ministrem zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hanoi

Hanoi | Foto: Společnost NaZemi

„My dnes v podstatě víme, které jsou oblasti, kde by bylo ve Vietnamu možné umístit české výrobky. Je to především spolupráce v oblasti energetiky, výroby stavebních materiálů, rozvoje dopravní infrastruktury, důlního průmyslu, zdravotnictví, vybavení nemocnic,“ vyjmenovává ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Podnikání ve Vietnamu má svá specifika. Pro dosažení dohody je potřeba jednat osobně. Také proto je ve Vietnamu vysoká míra korupce a klientelismu. Na druhé straně je to prudce se rozvíjející 90milionová země, kde HDP ročně roste o 5 procent.

Chybí tu při tom dopravní infrastruktura, čističky odpadních vod a spalovny odpadu. Rychle se rozvíjí také zdravotnictví. To vše jsou oblasti, ve kterých české firmy často nemají v jihovýchodní Asii konkurenci.

V delegaci jsou například také zástupci firmy, které Vietnamu dodává letecké radary, další zastoupené společnosti se specializují na turbíny do vodních elektráren či výrobu léků.

Lepší právní ochrana

Mezi Vietnamem a Evropskou unií by už brzy mohla začít platit nová obchodní dohoda. Na tom hlavním už se obě strany dohodly, teď se budou do konce roku ladit jen technické detaily a pak poběží ratifikační proces v členských zemích.

Pokud dohoda projde, odpadnou cla, což pro české spotřebitele bude znamenat levnější zboží z Vietnamu.

A na druhé straně také lepší pozici pro české firmy, které by chtěly do této asijské země exportovat. České firmy budou mít také například lepší právní ochranu, třeba pokud jde o takzvané potraviny s chráněným zeměpisným označením původu.

Znamená to, že pokud si někdo ve Vietnamu v budoucnu koupí třeba nivu nebo tvarůžky, bude mít jistotu, že si koupil výrobek z Jižních Čech nebo z Olomouce.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme