Den daňové svobody je tady. Od pondělí už Češi nepracují pro stát

Češi ode dneška nepracují pro stát, ale vydělávají sami na sebe. Podle výpočtu Liberálního institutu vychází právě na 29. května takzvaný Den daňové svobody. Na stát daňoví poplatníci letos odpracovali celkem 149 dní, tedy nejméně od roku 2000. Oproti loňskému roku si lidé polepšili o celé čtyři dny.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, kasička, pokladna, euro

Peníze, kasička, pokladna, euro | Foto: Fotobanka Pixabay

Letošní den daňové svobody je v ČR o den později, než je průměr zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Celosvětově nejlepšího výsledku dosáhlo letos Irsko, kde si připomněli den daňové svobody 20. dubna. Následuje Jižní Korea s 26. dubnem. Naopak nejpozději bude den daňové svobody ve Finsku (28. července) a Francii (25. července).

Liberální institut při svém výpočtu vychází z kalkulací OECD. Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu, a umožňuje tak porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v dalších zemích.

Podle výpočtů společnosti Deloitte, která využívá jiné metodiky, připadne den daňové svobody letos na 17. června, stejně jako loni.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme