Den daňové svobody letos připadne na 21. června. Vyšší DPH ho odsunulo o dva dny

Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto zaměstnance. Do té doby připadá jeho příjem státu, vydělává tedy na všechny daně a poplatky. Společnost Patria Finance vypočítala, že letos toto datum připadne na 21. června.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nejvýraznější vliv na veřejné finance i peněženky má posun obou sazeb DPH o jeden procentní bod výš, ze 14 na 15 a ze 20 na 21 procent. Toto zvýšení daní a k tomu ještě další změny obsažené v daňovém balíčku, například sedmiprocentní přirážka u daně z příjmu fyzických osob vyššího než sto tisíc korun, zkrátily období, kdy člověk pracuje na sebe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Jaroslav Skalický informuje o dni daňové svobody

Patria Finance rozděluje k výpočtu dne daňové svobody rok na dvě části v poměru, který odpovídá podílu celkových daňových příjmů a čistého národního důchodu. Datum vypočítává už od roku 2003.

Tehdy připadl den daňové svobody na 18. června. Nejnižší daně se platily v roce 2008, kdy se podařilo povinnosti ke státu splnit už 9. června. Od následujícího roku začala Česká republika pociťovat ekonomickou krizi, doba práce na stát se proto postupně prodlužuje.

Česko je z hlediska daní nad průměrem zemí OECD. Nejvíc ze své mzdy odevzdají státu Dánové, den daňové svobody mají až na přelomu července a srpna. Jen o něco lépe jsou na tom Francouzi, Finové a Švédové. Nižší daně platí naopak na Slovensku nebo ve Švýcarsku.

Patria: Den daňové svobody bude letos později, 21. června | Foto: ČTK

Jaroslav Skalický, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme