Ženy dorovnaly loňský plat mužů. Rozdíl v odměnách za práci v Česku patří k nejvyšším v EU

Na úterý v Česku připadá Den rovnosti platů. Znamená to, že Češky dosáhly stejného výdělku jako muži za loňský rok. Termín stanovuje v Česku druhým rokem nezisková organizace Business & Professional Women ČR, výpočet vychází z dat Eurostatu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výpočet Dne rovnosti platů je součástí mezinárodní kampaně Equal Pay Day, která odstartovala v roce 2009 v Německu. (ilustrační foto)

Výpočet Dne rovnosti platů je součástí mezinárodní kampaně Equal Pay Day, která odstartovala v roce 2009 v Německu. (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Vzhledem k časové prodlevě statistických dat jde podle prezidentky organizace Lenky Šťastné pouze o symbolické datum, letos vychází z rozdílu za rok 2016. Loni datum připadlo na 18. března.

Rozdíl v platech mužů a žen v roce 2016 činil podle dat Eurostatu 21,8 procenta a byl druhý nejvyšší v EU. Před Česko se dostalo pouze Estonsko s rozdílem 25,3 procenta. Za Českem na třetím místě skončilo Německo s rozdílem 21,5 procenta mezi platy mužů a žen, Den rovnosti platů tam letos připadl na 18. března.

Mají mít ženy i muži za stejnou práci stejné platy? Kritika za platovou nerovnost se snáší na britskou BBC

Číst článek

Průměr Evropské unie činil 16,2 procenta. Nejnižší rozdíl v platech je v Rumunsku, kde dosáhl 5,2 procenta. Pod šesti procenty byl ještě v Itálii a Lucembursku. Rozdíl v platech Slováků a Slovenek činil 7,5 procenta, v Polsku to bylo 7,2 procenta a v Maďarsku 14 procent.

Riziko chudoby a nízké důchody

Rozdílům v odměňování mužů a žen se věnovala také loňská studie, kterou zadalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Čísla vycházela z dat za rok 2015. Více než průměrných 26 000 korun měsíčně tehdy vydělávalo 50 procent mužů, ale jen 30 procent žen. U 20 typů zaměstnání, ve kterých pracovalo nejvíce lidí, vydělávalo 30 000 korun měsíčně 34 procent mužů, ale jen osm procent žen, a nad 50 000 korun osm procent mužů, ale ani ne jedno procento žen.

Rozdíly podle studie negativně ovlivňují životy jednotlivých žen a mužů, životní úroveň celých rodin včetně dětí a fungování celé společnosti. Zvyšují také riziko chudoby u žen a mají negativní dopad i na nízkou úroveň jejich důchodů.

Evropská komise: V Česku chybějí školky, i kvůli tomu mají ženy nižší platy

Číst článek

Nejvyšší rozdíly studie odhalila v typech zaměstnání s nejvyšší průměrnou měsíční mzdou. Ve finančním sektoru šlo o 50procentní rozdíl, který představuje 33 432 korun měsíčně a přes 400 000 korun ročně. Druhý největší rozdíl v odměňování byl u řídících pracovníků a pracovnic v oblasti strategie organizací, dosáhl 45 procent, což v korunách měsíčně znamenalo pro ženy o 51 012 korun méně. Nejmenší rozdíl v odměňování žen a mužů byl patrný u kuchařů a kuchařek, kde si ženy vydělaly dokonce o jedno procento, tedy 137 korun měsíčně více než muži.

Co je Equal Pay Day

Výpočet Dne rovnosti platů je součástí mezinárodní kampaně Equal Pay Day, která odstartovala v roce 2009 v Německu. Je akcí jedné z nejvlivnějších ženských organizací na světě, federací žen Business & Professional Women International. Kampaň upozorňuje na platovou nerovnost mezi ženami a muži. Akce podporuje ženy na všech profesních úrovních, pomáhá jim rozvíjet jejich potenciál, napomáhá růstu jejich ekonomické nezávislosti a posiluje jejich sebedůvěru, a to vše formou mentoringu, vzdělávání a networkingu.

Nezisková organizace Business & Professional Women CR vyvolává v Česku veřejnou diskusi o příčinách vysoké platové nerovnosti od roku 2010.

„Mentorujeme ženy, jak si říkat o lepší platy a zvyšovat si sebevědomí, ukazujeme jim ženské vzory," popsala práci Šťastná. Další cestou, která podle ní pomůže rozdíly v platech mužů a žen narovnávat, je dostat víc žen do vedoucích pozic, zvlášť ve velkých firmách. O rozdílech v odměňování se bude hovořit také na dubnové konferenci Ženy sobě, kterou organizace pořádá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme