Ve velkých obchodech v úterý nenakoupíte. Na Den vítězství musí mít zavřeno

Velké obchody v úterý zůstanou zavřené. 8. květen, kdy si Česko připomíná Den vítězství, patří mezi státní svátky, kdy obchodníci nesmí ze zákona prodávat svoje zboží. Zákaz platí v obchodech nad 200 metrů čtverečních. Některé kamenné prodejny přesto zůstanou v provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

8. května zůstanou zavřené velké obchody (ilustrační foto)

8. května zůstanou zavřené velké obchody (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay

Zavřeno musí mít velké obchody s potravinami a oblečením, ale taky třeba hobbymarkety. Prodejci nesmí prodávat jen během vybraných svátků. Jejich seznam je ale pro řadu zákazníků nepřehledný.

Průzkum: půlka Čechů by zrušila zákaz prodeje o státních svátcích, druhá ho podporuje

Číst článek

I to je důvod, proč regulace otevírací doby negativně ovlivňuje i tržby prodejců o svátcích, kdy zavřeno není, potvrzuje předseda Asociace českého tradičního obchodu Zdeněk Juračka.

„Je pravda, že zákazníci mají velký zmatek v tom, aby se orientovali v otvíracích dobách tak, jak jsou momentálně nařízené. Zákazníci se dezorientují. Obchodník přijde o tržbu naprosto zbytečně, řekl Radiožurnálu Juračka.

Zatímco v úterý zůstanou dveře marketů zavřené, třeba v červenci na Den upálení Jana Husa nebo v listopadu na Den boje za svobodu a demokracii zase bude otevřeno.

Odhadovaná ztráta tržeb může podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ročně dosáhnout zhruba čtyř miliard korun. Jen třeba nákupní centrum Freeport Fashion Outlet v Hatích vyčíslilo ztrátu za první rok účinnosti zákona na desítky milionů korun.

Lékárny, obchody na letištích nebo benzínky

Nižší tržby hlásí třeba i obchodní řetězec Tesco. Podle mluvčího společnosti Václava Koukolíčka sice lidé nakupují více v předstihu, den volna v podobě svátku to ale údajně nepokryje. „V době uzavření obchodů ve státní svátky se část tržeb přesune na dny před a po státním svátku. Nevykompenzuje to ale celkový výpadek tržeb,“ popsal Koukolíček.

17. listopadu mohou být otevřené všechny obchody. Pro státní svátek neplatí zákaz prodeje

Číst článek

Výpadek tržeb zaznamenal kvůli svátkům v minulosti třeba i řetězec Globus nebo společnost Sportisimo.

Zákaz prodeje se ale nevztahuje třeba na lékárny, obchody na letištích nebo taky čerpací stanice. Právě některé pumpy hlásí ve svátek vyšší prodeje. Třeba Benzina prodá víc mraženého zboží, sladkostí nebo alkoholu.

Vyšší prodeje zaznamenávají i prodejny Žabka. „Na prodejní sítě Žabka se omezení prodejů ve státní svátky nevztahuje. Během svátků tak zaznamenáváme nárůst tržeb v řádech desítek procent,“ říká provozní manažerka sítě Pavla Skalická.

A třeba řetězec Billa se spojila se sítí čerpacích stanic Shell, kde si lidé můžou koupit například čerstvé pečivo nebo zeleninu. Snaží se tak alespoň z části vykrýt výpadek prodejů ve svátek.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme