Dění v Libyi může negativně ovlivnit evropskou ekonomiku

Evropská ekonomika by mohla negativně pocítit dopad událostí v severní Africe a na Blízkém Východě. Vývoj v této oblasti by se mohl odrazit na míře inflace v Evropské unii, kterou Evropská komise pro letošek odhadovala těsně pod dvě procenta. V právě zveřejněné hospodářské prognóze ale počítá s tím, že bude i kvůli nepokojům v arabských zemích až o dvě a půl procenta vyšší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Následky politických změn v severní Africe a na Blízkém východě mohou podle eurokomisaře pro společnou hospodářskou politiku Olliho Rehna vyhnat vysoko ceny nafty a následně dalších komodit. To bude mít dopad na inflaci a oslabující vliv na hospodářský růst. Dá se čekat, že porostou ceny spotřebního zboží.

Přesto ale zatím Evropská komise vidí tempo hospodářského růstu optimisticky. Oproti podzimu velmi mírně zvýšila svůj odhad růstu HDP podle ukazatelů v sedmi největších ekonomikách Unie.

V celé sedmadvacítce by měla ekonomika růst o 1,8 procenta. V zemích eurozóny by to mělo být jen o dvě desetiny procenta méně.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme