Deník E15: ČR vyčerpala prostředky z evropských fondů na 103 procent

Česká republika vyčerpala prostředky z evropských fondů v období 2004 - 2006 předběžně na téměř 103 procenta. Informoval o tom deník E15.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

"My jsme prezentovali, že jsme vyčerpali prostředky z evropských fondů asi na 99,7 procent. V tuto chvíli ještě dobíhají nějaké projekty a určitě se přiblížíme 100 procentům," řekl Rádiu Česko první náměstek ministra pro místní rozvoj Martin Plachý.

Peníze podle něj směřovaly do všech oblastí - stavěly se za ně silnice, rekonstruovaly se železniční koridory, vytvářely se ubytovací kapacity. Peníze šly také například na rozvoj vzdělávání.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČR vyčerpala prostředky z evropských fondů v období 2004 až 2006 předběžně na téměř 103 %, informoval deník E15. Mluvíme s prvním náměstkem ministra pro místní rozvoj Martinem Plachým.

"Z našich statistik vyplývá, že bylo vytvořeno téměř 46 tisíc nových míst. Bylo postaveno více jak 5 a půl tisíce nových ubytovacích kapacit, postavilo se přes 400 kilometrů nových silnic. Výčet projektů by byl velký," přiblížil Plachý.

Některé evropské peníze se ale v České republice nevyčerpaly - nejvíce třeba v programu Rozvoj lidských zdrojů. "Problematika prostředků směřujících na rozvoj lidských zdrojů je v tom, že se to týká velkého množství malých projektů v menší finanční hodnotě. Samozřejmě všichni upřednostňují velké peníze například na infrastrukturu, výstavbu nemovitostí," uvedl.

Vyčerpat na 100 procent prostředky na tyto malé projekty je proto podle něj dost obtížné. "Asi jsme se to dostatečně ještě nenaučili. A je potřeba se v dalším období na toto soustředit, protože peněz i na tyto programy je mnohem více," uvedl náměstek ministra.

V období let 2007-2013 může Česká republika získat přes 700 miliard korun (to je v přepočtu na hlavu nejvíce v Unii). Dosud se přitom proplatilo asi 80 miliard.

"Pokud se podíváme zpět, v předešlém období 2004-06 dosáhla ČR největšího čerpání až ve třetím roce. To samé se objevuje ve stávajícím období, kdy náběh začíná až ve třetím roce čerpání. My doufáme, že to tak bude pokračovat, že se zájem o peníze nezpomalí," uvedl.

Proces žádosti je složitý a zdlouhavý

Největším problémem žadatelů o čerpání peněz z evropských fondů je podle Plachého složitost celého procesu žádosti. "Je to náročná administrace - je potřeba připravit celou řadu podkladů a žádosti jsou velmi zdlouhavé."

Ministerstvo pro místní rozvoj proto podle náměstka už několik měsíců na tom pracuje. "A chtělo by předložit vládě a parlamentu balíček legislativních změn, který by celý proces pomohl zjednodušit," dodal Plachý.

Martin Křížek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme