Der Spiegel: Řecko zvažuje odchod z eurozóny

Řecko možná odejde z eurozóny a opět zavede svou vlastní měnu. Řecká vláda prý o takovém kroku vážně uvažuje. S odvoláním na důvěryhodné zdroje přímo z německé vlády to napsal německý týdeník der Spiegel. Řecko informace kategoricky popřelo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Řecký premiér Georgios Papandreu prý cítí, že kvůli vysokým dluhům nemá jinou možnost než euro opustit. Němci jsou prý těmito úvahami zděšeni. Chtějí Řeky přesvědčit, že odchod z eurozóny by pro ně byl katastrofou.

Jejich nová měna by totiž ihned masivně oslabila, ale jejich dluhy by byly stále v eurech. Řecké zadlužení by tak vystřelilo do neudržitelné výše a stát by okamžitě zbankrotoval. Ke dnu by šly i řecké banky, ze kterých by lidé ihned vybrali své peníze.

Tento scénář potvrzují i experti. Na druhou stranu ale dodávají, že s novou slabou měnou by Řecko mnohem snáz získalo ztracenou konkurenceschopnost.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme