Deset let bojovala za zrušení roamingu v EU. Postupovali jsme krůček po krůčku, říká

Poplatky za roaming končí. V celé Evropské unii se dovoláte a připojíte mobilem na internet za stejné ceny jako doma. Z českých operátorů už od pondělí zrušily roamingové sazby pro Evropu T-mobile a Vodafone. O2 se k nim připojilo až ve čtvrtek. O zrušení roamingu se zasadila také lucemburská politička Viviane Redingová.

Štrasburk Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá členka Evropské komise a dnes poslankyně Evropského parlamentu Viviane Redingová

Bývalá členka Evropské komise a dnes poslankyně Evropského parlamentu Viviane Redingová | Zdroj: Profimedia

Bývalá členka Evropské komise a dnes poslankyně Evropského parlamentu vždy považovala Evropu za společný dům všech jejích obyvatel. Proto ji zlobilo, že kdykoli někdo opustil území svého státu, třeba jejího rodného Lucemburska, musel platit za volání mobilem poplatky navíc.

A protože měla v Evropské komisi na starosti informační společnost, zahájila boj proti dražšímu roamingu v Evropské unii. Desetiletou anabázi zachytila v knížce nazvané Bitva Davida s Goliášem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s bývalou eurokomisařkou a současnou poslankyní Evropského parlamentu Viviane Redingovou natáčel zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

Kdo je obr Goliáš

„Nebyly to jen telefonní společnosti, ale také členské státy, které podporovaly ty firmy. Byly velmi důležité, protože často měly na daném území státu monopol. Často také členské státy měly v těch společnostech majetkovou účast. Provázanost vedení telefonních společností s příslušnými ministerstvy byla veliká," řekla Radiožurnálu Redingová.

Roamingové poplatky se postupně snižovaly, unie jim stanovila cenový strop a teď tedy zanikají úplně.

Kniha Viviane Redingové Bitva Davida s Goliášem | Foto: Pavel Novák

„Začali jsme s tím už před 10 lety. Postupovali jsme krůček po krůčku ke zrušení roamingu. Pokládali jsme za zcela nelogické, že v moderní Evropě musíte při překročení hranic platit něco navíc. Tak to totiž bylo. Když jste vyjeli z vaší domovské země, museli jste platit poplatky navíc, abyste mohli komunikovat se světem," uvedla poslankyně.

„Pro nás je Evropa jedním velkým prostorem, po kterém se všichni mohou volně pohybovat. Zrušení roamingových poplatků teď znamená, že můžete používat váš mobilní telefon a volat svobodně, aniž byste museli platit nějaké speciální další náklady."

Ve prospěch všech Evropanů

Zrušení roamingových poplatků bylo něco, na co si mohli Evropané obrazně řečeno 'sáhnout' a znamenalo to pozitivní přínos unie pro jejich životy.

„Všichni si mají být rovni. Jejich práva se mají dodržovat. Mohou volně cestovat, aby se nemuseli strachovat o to, kolik budou platit za telefonní hovory. “

Viviane Redingová

„Evropa funguje ve prospěch Evropanů. Někdy to mohou být podniky, které Evropa chrání před konkurencí, která přichází z vnějšku Evropy. Jsou to ale také evropští občané, kteří by neměli zakoušet nějaké špatné zacházení nebo diskriminaci," upozornila Redingová.

„Všichni si mají být rovni. Jejich práva se mají dodržovat. Mohou volně cestovat, aby se nemuseli strachovat o to, kolik budou platit za telefonní hovory. A mohou to být jak studenti, tak přeshraniční pracovníci nebo třeba jen lidi, kteří se rozhodli zajet se podívat k sousedům."

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme