Deset let eura na Slovensko. Uvítali bychom, kdyby ho měly i okolní země, přejí si tamní podnikatelé

Zatímco za posledních deset let se debata v Česku o přijetí eura příliš neposunula, na Slovensku už brzy oslaví desáté výročí zavedení evropské měny. Sousední země si už na nové peníze zvykla. Tamní podnikatelé by ale uvítali, kdyby se přidaly i okolní země.

Tento článek je více než rok starý.

Poprad (Slovensko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Zdroj: Reuters

„My bychom potřebovali, aby okolní země měly euro. Tedy Poláci, Češi, Maďaři. Ale když jsme sami, je to dost náročné," řekl Radiožurnálu pan Martin. Ten si nedávno otevřel kavárnu v centru Popradu. Tvrdí, že nebylo zbytí. Jeho hlavní příjem peněz totiž kvůli euru slábnul.

„Nás odstavili Poláci. Mám ještě pension, kde jsem měl 40 procent klientely. A když jsme přijali euro, dost jsme ztratili," tvrdí pan Martin.

Pan Julius v euru problém nevidí. Ve Vysokých Tatrách provozuje trickartové muzeum. Láká hlavně děti na optické klamy a slovenské pohádky. „Služby trošku zdražily, to musím přiznat. Ale my to nepociťujeme. Cestovnímu ruchu se momentálně daří," tvrdí pan Julius.

Na nezájem cizinců si nestěžuje ani paní Simona. Po třinácti letech bydlení v Bratislavě si s manželem pořídili pozemek v Tatranské Lomnici. Část domu začali pronajímat jako apartmány. „Například v minulé sezóně jsem měla hodně turistů z Čech, stejně tak z Maďarska, přijeli i Poláci, Švýcaři, Lotyši, v podstatě z celé Evropy. Nebyl žádný problém. Můžu říct, že to bylo jako někdy za socialismu. Tak byly Tatry plné," řekla paní Simona.

Statistiky sice ukazují, že loni navštívily Tatry rekordní počty turistů, ale také to, že skoro polovina z nich byli Slováci. Podnikatelé v cestovním ruchu by ale raději viděli vyšší čísla návštěvnosti u cizinců. Nechají tady totiž obvykle víc peněz.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme