Deseti a dvacetihaléři neplatíme už deset let. Pět let neplatí ani padesátihaléře

Dnes je to deset let, co přestaly platit deseti a dvacetihaléře. O pět let později stáhla centrální banka z oběhu i padesátníky. Za tu dobu jsme si na to, že nejdrobnější mincí je koruna, už docela zvykli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince

Mince | Foto: Fotobanka stock.xchng

Drobné mince se podle většiny lidí hodí leda na haléřový mariáš. Přitom stále existují eurocenty i centy amerického dolaru. Ty odpovídají 25 a 20 haléřům českým. My ovšem haléře ani padesátníky, tedy dvojnásobnou hodnotu eurocentů, už nemáme. Na rozdíl od Spojených států nebo eurozóny.

Podle Jaroslava Moravce ze sekce ochrany platidel České národní banky byla výroba drobných příliš drahá:

„Již v době, kdy byly haléřové mince zavedeny, tedy v roce 1993, byla výroba desetihaléře vyšší než jeho nominální hodnota. Jeden kus desetihaléře jsme v mincovně v Hamburku vyráběli za 12 haléřů. Dvacetihaléř stál přibližně 15 haléřů. Za dobu jejich existence se jejich výrobní cena přibližně zdvojnásobila.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu natáčela Jitka Hanžlová

Do okamžiku stažení z oběhu se celkem vyrobila jedna miliarda 700 milionů kusů drobných mincí - tedy 10, 20 a 50haléřů. Představuje to 1200 tun hliníku.

Kromě Hamburku, kde se razily i desetikoruny, dvacetikoruny a padesátikoruny, vyráběla české mince, přesněji řečeno koruny, dvoukoruny a pětikoruny ještě mincovna v kanadském Vinnipegu.

„Od roku 1993 jejich výrobu postupně přebírala nově zbudovaná česká mincovna v Jablonci nad Nisou,“ pokračuje Moravec.

To, že byla ražba drobných mincí drahá, nebylo hlavním důvodem jejich zrušení. I když centrální banka na tom ročně ušetřila desítky milionů korun ročně.

Konec haléřových mincí pocítili i hráči mariáše. Museli navýšit sazby

Číst článek

„Postupně přestávaly tyto mince plnit funkci oběživa, z peněžního oběhu se již prakticky nevracely. Jednotlivci i obchodní jednotky je k placení přestávali používat,“ dodává Jaroslav Moravec.

To, že je lidé v té době už příliš nepoužívali, naznačuje i to, že si přišli vyměnit jen 20 procent mincí, které jak v roce 2003, tak v roce 2008 byly v oběhu.

Pokud i dnes najdete někde v kasičce padesátihaléře, můžete je na pobočkách České národní banky vyměnit za platnou měnu ještě do konce srpna příštího roku. U desetníků a dvacetníků už to nejde.

Haléře | Foto: Český rozhlas

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme