Déšť zničil zemědělcům tisíce hektarů úrody

Špatné počasí v minulých dnech zkomplikovalo život zemědělcům a zničilo úrodu na několika tisících hektarů. Nicméně celkovou sklizeň by nemělo zásadně ovlivnit. V místech, kde již mají po žních, si však pěstitelé stěžují na kvalitu úrody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žně

žně | Foto: Jan Rosenauer

Prudké dešťové srážky v uplynulém týdnu zničily několik tisíc hektarů v šesti okresech. Kromě toho déšť způsobil, že tak, kde plodiny přežily, musí zemědělci počítat se zdržením sklizňových prací. Nicméně z hlediska celé republiky nejde o velký výpadek.

Podle údajů ministerstva zemědělství z minulého týdne je už sklizena více než polovina úrody. "Na prvním místě v rozsahu sklizené plochy byl ozimý ječmen, který je sklizen z 98 procent, na druhém místě pak ozimá řepka, ta je sklizena na 93 procentech plochy," vypočítal Hugo Roldan z tiskového odboru ministerstva.

Jiná věc jsou ale výnosy a utržené peníze. Například v jižních oblastech Moravy už žně skončily a zemědělci jsou zklamáni - úroda je nekvalitní a výnosy jsou prý velmi nízké. Podle Ladislava Sečkáře z břeclavské agrární komory sklidili pěstitelé u některých komodit o pětinu méně než vloni. Může za to počasí. "Srážky přišly v nevhodnou dobu, pokles výnosů je prakticky u všech obilovin," stěžuje si Sečkář.

Mnozí zemědělci si navíc stěžují na nízké výkupní ceny a proto s prodejem své úrody čekají v naději, že cena obilí poroste.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme