Detroit žádá soud, aby pozastavil projednávání už předložených žalob věřitelů

Největší případ městského bankrotu v dějinách Spojených států se dnes začne projednávat před federálním soudem v Detroitu. Někdejší kolébka amerického automobilového průmyslu má dluhy ve výši více než osmnácti miliard dolarů (v přepočtu asi 365 miliard korun) a už požádala o ochranu před věřiteli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detroit

Detroit | Zdroj: Reuters

Město Detroit žádá, aby federální soud pozastavil projednávání už předložených žalob věřitelů a aby zabránil podávání nových žalob. Klíčovou otázkou sporu by měly být penze městských zaměstnanců.

Podle krizového manažera města Kevyna Orra by tyto penze měly být sníženy spolu s dalšími dluhy, dokud se městské finance nevzpamatují. Odbory a penzijní fondy se naopak odvolávají na ústavu státu Michigan - podle ní penze zaměstnanců veřejné správy nesmějí být sníženy ani znehodnoceny.

Michiganská soudkyně Rosemarie Aquilina v pátek nařídila, aby Detroit stáhl žádost o ochranu před věřiteli, protože prý odporuje ústavě.

Lidé odcházejí z Detroitu, zůstávají po nich prázdné domy | Foto: Reuters

Proti rozhodnutí soudkyně Aquiliny se na příkaz guvernéra odvolal vrchní prokurátor státu Michigan. Argumentuje tím, že soudkyně nemá pravomoc zastavit řízení federálního soudu, který má rozhodovat o vypořádání věřitelů města. Výsledek tohoto sporu zatím není jasný.

Spor o oprávněnost žádosti se může táhnout dlouho. V případě zadluženého kalifornského města Stockton to trvalo asi rok.

Detroit ani Stockton nejsou jediná americká města, která požádala o ochranu před věřiteli, dalšími byly San Bernardino nebo Mammoth Lakes.

Problém táhnoucí se desetiletí

Kdysi bohatý Detroit se do problémů dostával celá desetiletí, kdy příjmy zaostávaly za výdaji. Řada firem se odstěhovala, některé podniky skončily, rostla kriminalita. Detroit je nejchudší americké velkoměsto s nejvyšší mírou kriminality.

Počet obyvatel Detroitu se od 50. let snížil o dvě třetiny na dnešních 700 tisíc, kdysi to byly skoro dva miliony lidí. Dnes více než třetina obyvatel žije pod hranicí chudoby.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme